Srbi tvrde da im u Vogošći bezočno otimaju imovinu

Srna
Srbi tvrde da im u Vogošći bezočno otimaju imovinu

VOGOŠĆA - Javna rasprava o nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period 2016. do 2036. godine samo je malo odškrinula vrata gomile problema koje imaju Srbi u opštini Vogošća, a koji tvrde da im se bezočno otima imovina bez ikakve nadoknade.

Nekolicina Srba pokušala je na ovoj javnoj raspravi osporiti namjeru Bošnjaka da im otmu imovinu i dobiti odgovor na pitanje zašto to rade.

Međutim, Srbi su naišli na žestok odgovor Bošnjaka i njihovih predstavnika, pa je u jednom momentu na javnoj raspravi gotovo došlo do incidenta, kada su rođaci Slobodanka i Branimir Trifković upitali zašto na tako bezočan način otimaju srpsku zemlju.

Jedan od odbornika Skupštine opštine Vogošća iz SDA tvrdio je da ne postoji srpska nego “bosanskohercegovačka zemlja”, da “Srbi svoju srpsku zemlju mogu da odnesu na cipelama” i da je “iz Vogošće (takozvana) Armija protjerala agresore”.

Na tu konstataciju reagovala je Slobodanka, pitajući: “Ko je agresor? Zar ja, koja sam istjerana sa svog praga?”.

O otimačini srpske zemlje govorio je i Branimir Trifković.

-Riječ je o našem privatnom zemljištu koje se nalazi i na teritoriji Novog Grada, Vogošće, Ilidže. Što se mene tiče, moje privatno vlasništvo se nalazi na teritoriji Žuči i u pitanju je nekakva zelena površina koju oni žele da postave na tom dijelu i da nemamo pravo tu da gradimo ni objekte, ni kuće, ni bilo šta - izjavio je Trifković novinarima nakon javne rasprave.

On je ocijenio da zna da je tu riječ “o građevinskoj mafiji koja je sve to tako namjestila” i tako napravila problem.

-Ne slažem se sa takvim njihovim naumom i gonićemo se do Strazbura - poručio je Trifković.

Istakao je da tamo ima 95 dunuma njihove zemlje, a da je ukupna površina srpske zemlje oko dva i po miliona dunuma.
-Oni ovim hoće da pokriju svoju gradnju jer grade objekte širom centra urbanog dijela grada. Ove dijelove sa tom zelenom površinom žele da pokrivaju našom zemljom, što im je najlakše, a to naravno nije u redu i nije ispravno” - ukazao je Trifković.

On je konstatovao da na njihova pitanja na javnoj raspravi nisu ništa odgovorili i dodao da je cijena zemljišta mnogo veća od one koju im nude - četiri KM po metru kvadratnom, iako realna cijena prelazi 30 KM po kvadratu. Tu realnu cijenu su, dodao je Trifković, spustili i dali rok da im se to isplati do 2036. godine.

-Cijena od četiri KM po metru kvadratnom je presmiješna. Ovo je otimačina srpske zemlje - ocijenio je Trifković.

On je rekao da je poruka odbornika iz Vogošće da “svu srpsku zemlju mogu na cipelama odnijeti” bezočna uvreda jer je to srpska zemlja na teritoriji gdje su živjeli Srbi.

Govoreći o sudbini pravoslavnog groblja na području Vogošće, Trifković je pojasnio da je riječ o groblju gdje su sahranjivani Srbi, Hrvati i muslimani.

-Nalaze se na jednoj parceli i srpski, i hrvatski, i muslimanski dio groblja, međutim oni su taj srpski dio groblja „odsjekli“ i stavili pod zelenu površinu, što nije u redu. Zašto onda nisu cijelo groblje stavili pod zelenu površinu, ako je to ispravno, ako određuju za sve jednako i tvrde da je to ispravno, ali naravno da nije - zaključio je Trifković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana