Срби се сјећају убијених у операцији „Сана 95”, Бошњаци славе „ослобођење” Босанског Петровца

Милијана Латиновић
Срби се сјећају убијених у операцији „Сана 95”, Бошњаци славе „ослобођење” Босанског Петровца

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ – Служењем парастоса и паљењем свијећа у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу, породице и пријатељи присјетили су се данас Срба убијених у операцији “Сана 95”, а свега неколико метара од храма, Бошњаци прослављају још једну годишњицу “ослобођења”.

Злочиначку операцију која је трајала од 13. септембра до 12. октобра 1995. године предводио је командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић. О злочинима над Србима свједочи велики број снимака, а посебно су упечатљиви они на којима Дудаковић наређује да буде спаљено све што је српско. У Дрвару, Бихаћу, Босанском Петровцу, Кључу, Босанској Крпи, Новом Граду, Санском Мосту и Приједору у тој акцији убијено је 357 цивила. Најмлађа жртва била је деветогодишња дјевојчица из Санског Моста, док је најстарија жртва била из Босанског Петровца и имала је 99 година.

Први пут прије четири године у Босанском Петровцу је 14. септембра служен парастос за све настрадале Србе у овој злогласној операцији. И док Срби тугују сјећајући се најмилијих, Бошњаци славе „ослобођење” уз ватромет и обраћања ратних команданата.

Предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић рекао је за „Глас Српске” да су ови септембарски дани, дани туге и сјећања.

-Пламен свијеће у цркви означава свјетлост Божију која сија у тами. Свијеће које смо вечерас упалили за најмилије обасјале су цркву. Тај пламен уједно је и доказ да смо и 26 година након прогона на својим огњиштима и ту ћемо и остати – истакао је Давидовић.

Коментаришући обиљежавање страдања на једној и прославу „ослобођења” на другој страни, професор историје на Фолозофском факултету у Бањалуци Бошко Бранковић рекао је да у историји српског народа постоји низ датума који означавају или подсјећају на трагедију и страдање.

- Један од таквих датума је и 14. септембар који подсјећа на прогон и масовна убиства српског народа из Босанског Петровца 1995. године. Резултат дешавања тог злокобног сепетембарског дана јесу десетине убиејних српских цивила и војника, појединачне и масовне гробнице које су откривене након рата - рекао је Бранковић.

Истакао је да се ни 26 година након тих дешавања страсти не смирују.

- Жртве траже правду, злочинци изнова славе крвави пир - упозорио је Бранковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана