Srbi se sjećaju ubijenih u operaciji „Sana 95”, Bošnjaci slave „oslobođenje” Bosanskog Petrovca

Milijana Latinović
Srbi se sjećaju ubijenih u operaciji „Sana 95”, Bošnjaci slave „oslobođenje” Bosanskog Petrovca

BOSANSKI PETROVAC – Služenjem parastosa i paljenjem svijeća u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, porodice i prijatelji prisjetili su se danas Srba ubijenih u operaciji “Sana 95”, a svega nekoliko metara od hrama, Bošnjaci proslavljaju još jednu godišnjicu “oslobođenja”.

Zločinačku operaciju koja je trajala od 13. septembra do 12. oktobra 1995. godine predvodio je komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković. O zločinima nad Srbima svjedoči veliki broj snimaka, a posebno su upečatljivi oni na kojima Dudaković naređuje da bude spaljeno sve što je srpsko. U Drvaru, Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bosanskoj Krpi, Novom Gradu, Sanskom Mostu i Prijedoru u toj akciji ubijeno je 357 civila. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja djevojčica iz Sanskog Mosta, dok je najstarija žrtva bila iz Bosanskog Petrovca i imala je 99 godina.

Prvi put prije četiri godine u Bosanskom Petrovcu je 14. septembra služen parastos za sve nastradale Srbe u ovoj zloglasnoj operaciji. I dok Srbi tuguju sjećajući se najmilijih, Bošnjaci slave „oslobođenje” uz vatromet i obraćanja ratnih komandanata.

Predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović rekao je za „Glas Srpske” da su ovi septembarski dani, dani tuge i sjećanja.

-Plamen svijeće u crkvi označava svjetlost Božiju koja sija u tami. Svijeće koje smo večeras upalili za najmilije obasjale su crkvu. Taj plamen ujedno je i dokaz da smo i 26 godina nakon progona na svojim ognjištima i tu ćemo i ostati – istakao je Davidović.

Komentarišući obilježavanje stradanja na jednoj i proslavu „oslobođenja” na drugoj strani, profesor istorije na Folozofskom fakultetu u Banjaluci Boško Branković rekao je da u istoriji srpskog naroda postoji niz datuma koji označavaju ili podsjećaju na tragediju i stradanje.

- Jedan od takvih datuma je i 14. septembar koji podsjeća na progon i masovna ubistva srpskog naroda iz Bosanskog Petrovca 1995. godine. Rezultat dešavanja tog zlokobnog sepetembarskog dana jesu desetine ubiejnih srpskih civila i vojnika, pojedinačne i masovne grobnice koje su otkrivene nakon rata - rekao je Branković.

Istakao je da se ni 26 godina nakon tih dešavanja strasti ne smiruju.

- Žrtve traže pravdu, zločinci iznova slave krvavi pir - upozorio je Branković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana