Срби најавили блокаде путева у Федерацији БиХ

ATV
Срби најавили блокаде путева у Федерацији БиХ

Срби из Федерације БиХ неће дозволити прославу дана када су протјерани са својих огњишта. Најваљују то из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ. Зато су најавили двије блокаде путева, 13. и 14. септембра. Путеви Ливно - Дрвар, и Бихаћ-Петровац биће блокирани ако ХДЗ Ливањског кантона покуша да организује прославу, како су назвали, 24 године од “ослобођења Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара”. За Србе то су дани окупације, јер су прије рата чинили 97 одсто становништва у тим општинама. Сваком покушају кројења нове историје, Срби ће се успротивити.

“То сматрамо увредом и ми смо на Кординацији договорили да ћемо свим могућим средствима да се супродставимо, што подразумјевају сва могућа средства, блокада путева, позив свим Србима из Дрвара, Грахова, Гламоча, Петровца да дођу и да физички спријечимо људе из Ливна да дођу и уђу у Дрвар и да обиљежавају некакво славље које би пркосило већинском становништву,” река је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Или одбрана или нове избјегличке колоне, треће опције нема, каже Радановић, ни када је у питању план за измјештање миграна из Бихаћа у српска повратничка села. Влада Унско-санског кантона мигранте жели да смјести у петровачко село Медено Поље, јер сматрају да је то једино рјешење како би се Бихаћ ослободио од мигранских центара. Таквом плану успротивили су се и Срби и Бошњаци из Босанског Петровца. 

“Најава Владе Унско-санског кантона да ће да премјести мигранте из мигранских центара у Медено Поље поред Петровца би значило да се апсолутно сви могу да селе из Босанског Петровца, и Срби и Бошњаци,” каже Радановић.

Одбор за заштиту права Срба позива све Србе из Федерације БиХ да на вријеме заштите своју имовину од евентуалне злоупотребе у пројекту регистрације некретнина на подручју ФБиХ. Канцеларије за бесплатну правну помоћ отворене су у Бањалуци, Источном Новом Сарајеву, Невесињу, Зворнику, Бијељини и Мркоњић Граду. 

“Да тим путем активно учествују у поступку пријаве своје имовине, а самим тим и да заштите своје имовинско правне интересе од евентуалне злоупотребе у поменутом пројекту регистрације некретнина на подручју ФБиХ,” рекла је Ана Дурсун, правник у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ.

А, злоупотреба је итекако било. Србима је и послије рата отимана имовина, јер су општинске власти упис у земљишне књиге објављивали на огласним таблама, а не директим контактима са странкама, као што је то случај у Републици Српској. Они који живе у иностранству и који нису моглу у року од 30 дана да виде оглас морали су да воде дугогодишње судске спорове како би доказали, или још доказују, да су власници земљишта или некретнина у ФБиХ.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана