Срби елиминисани из доношења одлука

Жељка Домазет
Срби елиминисани из доношења одлука

Сарајево - Одлука првог човјека Агенције за статистику БиХ да наметне програм за обраду података добијених пописом становништва који је директно усмјерен у корист Бошњака није изненађујућа јер су српски представници потпуно елиминисани из њене руководеће структуре и немају готово никакав утицај на одлучивање.

На 26 руководећих позиција у Агенцији за статистику БиХ, почевши од директора до шефа одсјека, само је двоје Срба, који су потпуно онемогућени да утичу на доношење одлука.

- Срби су од оснивања Агенције за статистику БиХ маргинализовани и прегласавани. Агенција има 115 запослених. Поред директора и његова два замјеника, од којих је један Србин, тренутно су попуњена три мјеста помоћника директора. Од та три помоћника, двоје су Бошњаци, а један је Хрват. Од 20 мјеста шефова одсјека само једно попуњава Србин из РС - каже саговорник "Гласа Српске" близак институцијама БиХ.

Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић донио је прије неколико дана без сагласности представника РС одлуку о јединственом програму обраде података добијених пописом становништва одржаним 2013. године. Према тој одлуци, око 196.000 људи из спорних пописница биће третирани као стални становници БиХ, иако годинама живе у иностранству. Захваљујући томе могао би да буде остварен циљ бошњачких политичара да Бошњаци чине више од 50 одсто становништва БиХ.

- Јединствени програм обраде података који је недавно објавила Агенција за статистику, односно њен директор Јукић, још 2015. је утврдио њен пописни биро. Индикативно је и алармантно да пописни биро чини двадесетак чланова, од којих су само троје Срби. Они су још тада били против овог противзаконитог приједлога, али је та чињеница занемаривана - истакао је наш саговорник и додао да је Агенција за статистику пред попис 2013. запослила значајан број људи и гледала да прими што више Срба како би била поправљена национална диспропорција, али да су Срби запошљавани на позицијама на којима се ништа не одлучује.

Замјеник директора Агенције за статистику из реда српског народа Миљан Попић, који је био против приједлога програма обраде пописне грађе и указао на његову незаконитост, потврђује да је заступљеност Срба на руководећим позицијама катастрофална.

- Поред мене, само још једна особа српске националности се налази на позицији шефа одсјека. У институцијама у којима сам прије радио национална заступљеност конститутивних народа је у предвиђеним процентима - каже Попић.

Истакао је да је БиХ Јукићевом одлуком уведена у страшно безакоње.

- Никоме не требају неупотребљиви и нетачни подаци о броју становника, а они ће бити такви - рекао је Попић.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је за "Глас Српске" да је недопустиво да су Срби у Агенцији за статистику искључени из одлучивања.

- Зато и не чуди да су донијели незаконито рјешење за обраду резултата пописа. Такав начин рада и одлуке неће одвести БиХ нигдје друго до у безакоње. Овако утврђена методологија неће добити подршку РС јер не желимо да учествујемо у безакоњу и доношењу лажних резултата пописа - каже Додик.

Власти РС и представници Српске у институцијама БиХ наглашавају да је неопходно изнаћи рјешење како би било спријечено да буду објављени нетачни резултати пописа. У Кабинету предсједника РС су казали да разматрају опцију да на састанак позову представнике Српске у институцијама БиХ. Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић рекао је да нема ништа против да оде на разговор код Додика.

- Било би најбоље да Јукић повуче одлуку, да до краја године буде продужен рок за објављивање пописа и у том периоду постигнут компромис - казао је Иванић.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић сматра да су на потезу статистички заводи.

- Исход ове приче зависи од договора три статистичка завода. Они су власници пописног материјала, тако да пред Заводом за статистику РС стоје различите могућности да се изађе из ове ситуације - рекао је Шаровић.

Министар правде РС Антон Касиповић рекао је да ће, ако Јукићева одлука не буде стављена ван снаге, Влада РС утврдити даље кораке јер је недопустиво да се опет одлучује мимо ње. Подвукао је да се не може признати ова одлука јер су прекршени прописи и отворен пут за нетачне податке.

- Неопходно је да на основу закључака Владе РС, у којима смо тражили да се и представници Српске у институцијама БиХ изјасне о овом питању, добијемо став и Савјета министара БиХ - рекао је Касиповић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да Савјет министара треба да покрене питање Јукићеве одговорности јер је поступио противзаконито доносећи једнострану одлуку.

Представници странака окупљених у Савез за промјене као рјешење наводе да Завод за статистику РС изузме своју пописну грађу. У статистичким агенцијама су истакли да би тај потез био незаконит, али и бескористан јер су према закону и друге двије статистичке институције власници података и имају право на њих.

Странци

Агенција за статистику БиХ најавила је да ће ове седмице бити одржани састанци са представницима Међународне мониторинг мисије и статистичке агенције ЕУ - Евростата и потврђен детаљан план активности у вези са пописом након доношења одлуке о обради података.

Директор Завода за статистику РС Радмила Чичковић јуче је разговарала са представницима ЕУ који су се интересовали за отворена питања и представила им проблеме у вези са објавом резултата пописа. Чичковићева ће ставове РС изнијети и странцима који стижу у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана