Спремна одлука о формирању надзорног одбора за праћење спровођења Ревидиране стратегије: Кандидати чекају подршку министара

Ведрана Кулага Симић
Спремна одлука о формирању надзорног одбора за праћење спровођења Ревидиране стратегије: Кандидати чекају подршку министара

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - БиХ је започела формирање надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, а приједлог одлуке, са именима кандидата, ускоро би требало да стигне и у Савјет министара који даје коначну ријеч.

Ревидирана стратегија је, након двогодишње блокаде Бошњака у Савјету министара, усвојена крајем септембра у Савјету министара БиХ, а томе су претходили дани усаглашавања о анексу “Б” који је постао њен дио.

Тада је усаглашено да ће, између осталог, Министарство правде БиХ у року од 30 дана доставити приједлог одлуке о формирању надзорног тијела за праћење спровођења стратегије за рад на предметима ратних злочина чији је задатак да прати и усмјерава рад институција задужених за спровођење стратешких мјера.

Иако је тај рок пробијен, ових дана је на консултације упућен приједлог одлуке о формирању стручног тијела у којем је шест представника са свих нивоа власти у БиХ, укључујући Брчко дистрикт, исто толико замјенских чланова те два члана без права гласа, односно представници Тужилаштва и Суда БиХ.

У име институција Српске предложени су директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, те Виктор Нуждић, такође представник те републичке институције.

У образложењу приједлога одлуке пише да су задаци надзорног тијела стално праћење спровођења стратегије, процјена остварених резултата у односу на очекиване, те давање упутстава за побољшање спровођења циљева.

У Министарству правде су подсјетили да послови из првобитне стратегије нису остварени у зацртаним роковима, али да се потреба за измјенама и допунама Стратегије јавила и због броја предмета ратних злочина у раду у тужилаштвима у БиХ.

- Сви субјекти који раде на извршавању мјера из Ревидиране стратегије редовно ће извјештавати надзорно тијело о спроведеним активностима, у складу са роковима предвиђеним стратешким мјерама - истакнуто је у приједлогу одлуке о формирању надзорног тијела.

Којић, с друге стране, поручује за “Глас Српске” да нема времена за чекање.

- Очекујем да се, чим буде завршено све у вези са именовањем, састанемо, да донесемо пословник о раду и све што је потребно како бисмо могли да се детаљно почнемо бавити Ревидираном стратегијом. Изгубили смо двије године, које ће бити тешко надокнадити, али морамо максимално радити све што смо дефинисали као стратешке циљеве до 2023. године - истакао је Којић.

БиХ је 2008. усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023. године. Крајем 2015. истекао је рок од седам година, а нису били завршени сви најсложенији предмети, због чега се кренуло у даље преговоре, који су коначно, уз посредство ЕУ, ове године окончани усвајањем ревидираног документа.

Према Ревидираној стратегији, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, њих око 200, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.

Састанци

Приједлогом одлуке је дефинисано да ће предсједавајући надзорног одбора бити представник Високог судског и тужилачког савјета, а замјеник представник Министарства правде БиХ. Надзорно тијело ће одржавати састанке једном мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана