Спор РТРС против БХРТ-а и РТВ ФБиХ-а тежак 168 милиона

Жељка Домазет
Спор РТРС против БХРТ-а и РТВ ФБиХ-а тежак 168 милиона

Сарајево - У Суду БиХ јуче је одржана главна расправа по тужби Радио-телевизије РС против БХРТ-а и РТВ ФБиХ због неплаћања прикупљених средстава од маркетинга на јединствени рачун, како је утврђено законом, на којој је истакнуто да је ријеч о спору вриједном 168,6 милиона марака.

На рочишту су изнесени налази судског вјештака Зорана Благојевића, а изјаву је дао и бивши директор РТРС-а Драган Давидовић, док се менаџмент Федералне телевизије и БХРТ-а није појавио, правдајући свој изостанак раније преузетим обавезама.

У тужби, коју је РТРС поднио 2010. године, наводи се да није испоштован члан 23 Закона о јавном РТВ систему БиХ, према којем се приходи од маркетинга уплаћују на заједнички рачун, а дијеле се тако да 50 одсто припада БХРТ-у, а по 25 одсто РТВ ФБиХ и РТРС-у. Због неспровођења ове законске одредбе, најприје је БХРТ тужио ентитетске емитере, а потом је менаџмент РТРС-а тужио два јавна сервиса са сједиштем у Сарајеву, захтијевајући у тужби да им се исплати око 5,5 милиона КМ због незаконите подјеле маркетиншких прихода. РТРС је наиме, једини емитер који је првог мјесеца по доношењу закона уплатио новац по основу маркетинга, али то никада нису учинила друга два емитера.

Давидовић, који је на челу РТРС-а био од децембра 2002. до октобра 2013, подсјетио је у Суду да је законска обавеза да се врши расподјела средстава прикупљених од РТВ таксе и маркетинга и да су за те намјене отворени посебни жиро-рачуни.

- Када је ријеч о приходима прикупљеним од маркетинга, закон није испоштован, осим када је РТРС извршио своју законску обавезу, непосредно након отварања жиро-рачуна за та средства у фебруару 2006. Већ у фебруару исте године добили смо сигнал из ФТВ-а да они ту обавезу неће испоштовати и да неће уплаћивати средства од маркетинга на заједнички рачун - рекао је Давидовић.

Додао је да је то био разлог због којег је и РТРС одустао од даљих уплата, јер би их то довело у финансијске проблеме. Истакао је да су у априлу 2006. добили и писмени став директора и финансијског директора ФТВ-а да они неће уплаћивати средства од маркетинга на јединствени рачун, те да је послије такве писмене потврде било илузорно очекивати да само РТРС измирује обавезе. Казао је да висина средстава од маркетинга на годишњем нивоу износи од 3,5 до шест милиона марака.

- Иако ФТВ има већи број претплатника, њихово прикупљање РТВ таксе у том времену на подручју ФБиХ је рапидно опадало, а њихова служба наплате била је изузетно неефикасна. РТРС је имао сталан раст наплате - казао је Давидовић.

Благојевић је рекао да је од 2006. па до краја 2013. на јединствени рачун требало да буде уплаћено 168,6 милиона марака, али да ФТВ није уплатио ниједну марку.

Адвокат ФТВ-а затражио је обуставу судског процеса док се не прибави мишљење Уставног суда БиХ, док адвокат РТРС-а Миљкан Пуцар очекује допуну налаза вјештака и противи се захтјеву да се о овом изјашњава Уставни суд, јер није за то надлежан.

Корпорација

Објашњавајући зашто није основана корпорација, Драган Давидовић је подсјетио да је на сједници 2010. статут корпорације одбачен од чланова УО БХТ-а, УО ФТВ је био суздржан, док је једино РТРС подржао тај статут.

- Статут је рађен у Лондону, подржали су га ОЕБС и ОХР и једино УО РТРС-а, али ФТВ и БХРТ нису. И са тим је ова прича била завршена - рекао је Давидовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана