Спасио сам живот Драгану Лукачу

Горан Маунага
Спасио сам живот Драгану Лукачу

БAЊA ЛУКA - Директор Секретаријата за вјере у Влади РС Јово Турањанин каже да су он и професор Aлекса Буха спасили живот помоћнику директора SIPA Драгану Лукачу у јулу 1992. године извукавши га из сабирног центра у Шамцу.

- Да је Лукач затворен у Шамцу јавио ми је из Сарајева мој блиски рођак Љубан у јуну 1992. године. Он је ожењен Лукачевом сестром Маријом тако да смо се ја и Лукач прије рата дружили. Назвао сам одмах професора Aлексу Буху, који је тада био министар, а мени и Лукачу раније професор на Филозофском факултету у Сарајеву. Буха је употријебио сав свој утицај и познанства да Лукач буде пуштен. То се и догодило у другој половини јула, каже Турањанин.

Подсјећа да су прије тога били почињени злочини над српским цивилима у Сијековцу и у другим мјестима у Посавини и да је било јако тешко некога ослободити из затвора.

- Мој рођак и снаха звали су ме послије Лукачевог пуштања и захвалили ми. Рекли су ми да је Драган побјегао од овог лудила у Беч. Послије се вратио у Орашје, не знам које је послове обављао тамо. Он ме до данас никада није назвао, а зна шта сам учинио за њега. Aли без обзира на то, ја се не кајем и опет бих спасио живот сваком човјеку ма ко он био. Онај ко спаси један људски живот као да је спасио цијели свијет - каже Турањанин.

Истиче да су послије потписивања Дејтонског споразума и доласка мира он и Драган Лукач, свако у свом ентитету, заузимали високе функције, и да је приликом првих одлазака у Сарајево помишљао да га потражи, али да то није учинио.

- Сматрао сам да је ред, људски ред да ми се јави и каже хвала за услугу која је у том тренутку била вриједна живота - каже Турањанин.

Истиче да га је Лукачева изјава о "гробу и затвору" подстакла да ову причу изнесе у јавност.

- Та морбидна изјава да је "криминалцима и диктаторима мјесто у гробљу или у затвору" упућена је у  суштини Републици Српској и српском народу, али и Милораду Додику који је, ваљда, тај диктатор. Сваки напад на легитимно изабране представнике једног народа јесте напад и на тај народ и то је тачно - закључује Турањанин.

Помоћ

Јово Турањанин каже да би и сада, као хришћанин, помогао Драгану Лукачу кад би могао.

- Aли мој је утисак да њему више не може помоћи нико, осим ако то не постигне ова моја изјава коју дајем под пуном материјалном и моралном одговорношћу. Aко је нормалан, требало би да га отријезни и спусти на земљу, каже Турањанин.            

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана