СНСД неће допустити отимање позиција

Жељка Домазет
СНСД неће допустити отимање позиција

Сарајево - Клуб делегата српског народа у Дому народа федералног Парламента у наредних неколико дана предложиће кандидата за потпредсједника ФБиХ и потпредсједавајућег Дома из реда Срба, а приједлог ће стићи из СНСД-а и СДП-а и нећемо дозволити било какво наметање.

Поручио је то јуче делегат СНСД-а у Дому народа Парламента ФБиХ Славиша Михајловић из СНСД-а и изразио увјерење да ће се врло брзо доћи до заједничке иницијативе која ће бити упућена Дому народа.

С друге стране, странке које чине већину у власти ФБиХ имају став да кандидат за српског потпредсједника мора бити из ДФ-а, а та странка не одустаје од тога да то буде Слободан Шоја.

- СДА, која склапа коцкице за формирање власти у ФБиХ, била је за то да све српске функције припадну ДФ-у, што је недопустиво - истакао је Михајловић и додао да СНСД неће дозволити наметање приједлога.

Михајловић тврди да је СДА увукла ДФ у власт тако што им је безусловно понудила све српске позиције у ФБиХ, па и мјесто потпредсједника Федерације. Он сматра да би блокаду у формирању власти у ФБиХ могла изазвати нова парламентарна већина, предвођена СДА, јер није довољно зрела да прихвати приједлог Клуба Срба. На питање да ли постоји могућност да једно министарско мјесто у будућој влади ФБиХ припадне СНСД-у, Михајловић је рекао да би СНСД требало да учествује у власти ФБиХ како би заштитио интересе српског народа у овом ентитету.

- Протекле четири године су показале да је то немогуће ако нисте директно учесници извршне и законодавне власти. Имамо договор са ХДЗ-ом БиХ, ако буду дио парламентарне већине, да из њихове квоте једно министарско мјесто припадне СНСД-у - истакао је Михајловић и додао да је СНСД заинтересован за српске позиције и да би било добро да буде дио власти у ФБиХ те да ће можда ићи и са својим кандидатима за неке позиције.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана