СНСД и ХДЗ не желе ЦИК за партнера

Ведрана Кулага Симић
СНСД и ХДЗ не желе ЦИК за партнера

САРАЈЕВО - Политички разговори о измјени изборног законодавства су поново почели у БиХ, а упоредо с тим се кренуло и у формирање нове интерресорне радне групе за рад на тим питањима. Међутим, како сада ствари стоје, проблеми су се појавили у самом старту, јер представници српског и хрватског народа на нивоу БиХ не желе за партнере чланове Централне изборне комисије (ЦИК).

 

Изборни закон БиХ до сада је мијењан више од 20 пута, готово сваки дан се нижу критике на тај акт, а и сам Европски суд за људска права у Стразбуру је у неколико одлука утврдио дискриминацију. Највећи проблеми налазе се на релацији између СДА и ХДЗ-а БиХ о правилима на територији ФБиХ, а представници тих странака посљедњих дана воде интензивне преговоре на дневном нивоу, у које су укључени и представници ЕУ те страних амбасада.

Иако су до сада функционисале многе интерресорне радне групе, епилог су углавном биле промјене козметичке природе у изборном систему. Према најави из Парламента БиХ, на помолу је ново радно тијело које ће се бавити тим питањима. Из Представничког дома Парламента БиХ је предложено да Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД), Борјана Кришто (ХДЗ БиХ) и Алма Чоло (СДА) буду дио интерресорне радне групе, док је план да из Дома народа то буду Средоје Новић, Бариша Чолак и Муниб Јусуфовић.

Ранијим одлукама било је предвиђено да, уз парламентарце, мјеста у радној групи имају и представници Савјета министара и ЦИК-а БиХ. Међутим, то би сада могло да буде спорно па и затражено да буде промијењена пракса, јер представници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ не признају садашњи састав ЦИК-а БиХ од када је формиран прошле године.

Саговорник “Гласа Српске”“ упућен у дешавања истиче да су Хрвати строго против учешћа представника ЦИК-а у раду нове интерресорне радне групе те да би требало тражити нека нова рјешења, у смислу да чланови ЦИК БиХ буду вид техничке помоћи и консултант за одређена питања.

- Интерресорну радну групу треба формирати, а биће доста ријечи о томе какву улогу треба да има ЦИК БиХ - истакао је саговорник “Гласа”.

На питање да ли постоји неки рок у којем треба да буде формирана радна група, каже да тај посао није временски ограничен.

- Више активности ће се, сматрам, водити билатерално, односно између СДА и ХДЗ-а са њиховим експертским тимовима, када је ријеч о другом дијелу мостарског договора, а када је ријеч о имплементацији одлуке у предмету “Сејдић и Финци”, која захтијева измјену Устава БиХ, без кључних актера, укључујући и опозицију, тешко је очекивати да би то могла завршити сама радна група - закључио је наш саговорник.

Са политичким представницима хрватског и бошњачког народа јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је за “Глас” да нису за то да ЦИК буде дио нове, јер је ријеч о институцији која и спроводи закон.

- Друга примједба се односи на начин избора тренутног састава ЦИК-а. Када се састанемо, причаћемо шта треба да радимо, а то би требало да буде након политичког договора - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Гласање поштом

Сњежана Новаковић Бурсаћ се осврнула и на неке техничке ствари које се тичу изборног процеса, а које би требало мијењати.

- Једна од ствари је гласање путем поште, али видјећемо како ће се све развијати - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана