СНСД елиминише Трнинића из Владе

Ведрана Кулага
СНСД елиминише Трнинића из Владе

Братунац - Цех сукоба СНСД-а и ДНС-а у Братунцу могао би платити министар саобраћаја и веза РС и кључни човјек тамошњег ДНС-а Неђо Трнинић, којем је ускраћивање повјерења најавио предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Такав расплет ситуације Додик је наговијестио у петак током посјете братуначком одбору СНСД-а.

- ДНС, који је коалициони партнер СНСД-а на нивоу РС, је преварио нашу политичку партију у Братунцу и отишао у другу већину. Ми не можемо више да сматрамо да је наш партнер Трнинић, који је овдје у име ДНС-а главни човјек, тако да ће наша подршка за оно што јесте, министар у Влади РС, бити ускраћена - рекао је Додик.

СНСД, рекао је Додик, не жели за партнере људе који покушавају да користећи републичке функције злоупотребљавају и девастирају друге политичке партије на локалном нивоу.

- О томе ћемо разговарати. Није поштено да будемо заједно у предизборно вријеме и дамо подршку њиховим кандидатима, а да они овако безочно изврше превару - рекао је Додик, наводећи да су локалне политике ДНС-а и СДС-а најзначајнији политички значај дале СДА, иако је та странка била у политичкој мањини.

Нагласио је да је веома незадовољан понашањем Трнинића и да због тога није фер ни да СНСД подржава њега и ствари за које би требало да добије гласове те странке.

- ДНС је извршио монопол и то се мора промијенити и биће промијењено. Мора бити успостављен ниво сарадње на основу онога што јесте коалициони договор - казао је Додик.

Трнинић, један од три представника ДНС-а у Влади РС, рекао је да је прочитао Додикову изјаву и да му је жао што је то рекао.

- То је његово право, али не могу баш да разумијем да односи у локалној заједници између општинских одбора могу бити разлог за такву изјаву. Ствар врха три странке је да рашчисте те односе, а ја ћу испоштовати сваки договор који постигну - рекао је Трнинић.

Предсједник ДНС-а Марко Павић није хтио да коментарише Додикову изјаву наводећи да је није видио и да није сигуран да ће је коментарисати и када је прочита.

Овим су настављене трзавице у владајућој коалицији у РС, које су испливале на површину када је на дневни ред дошла продаја акција Рудника жељезне руде "Љубија" компанији "Израел инвестмент груп". Ту одлуку Владе подржали су СНСД и СП, док се ДНС прикључио опозицији и гласао против. Због тога су оштар дуел имали и Павић и министар индустрије, енергетике и рударства и лидер СП-а Петар Ђокић.

Однос снага

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић рекла је да њихов одбор у Братунцу има подршку врха странке.

- Потребно је да се окупљају позитивне политичке партије које разумију важност очувања националних интереса - истакла је Цвијановићева.

Предсједник братуначког СНСД-а Славица Јовановић рекла је да је та странка најјача политичка групација у Братунцу и да са пет одборника има најбројнији клуб у парламенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана