Смрт 12 бањалучких беба - злочин који се не може опростити

ГС
Обиљежена 31 година од смрти 12 беба
Foto: Дражан Поздеровић | Обиљежена 31 година од смрти 12 беба

БАЊАЛУКА - Смрт 12 бањалучких беба је злочин који се не може ни заборавити ни опростит,

Поручено је то у Бањалуци током обиљежавања 31 године од смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру, које су преминуле због недостатка кисеоника.

 На Спомен-обиљежју за 12 беба "Живот" положени су вијенци и цвијеће.  Вијенац су положиле мајке преминулих беба, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланици предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Руже је положила и делегација српских представника у институцијама БиХ, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Министарства породице, омладине и спорта Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Почаст су полагањем ружа одали представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је организатор овог обиљежавања, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, делегације градова Бањалука и Приједор, као и установа

Претходно је на Новом гробљу  служен парастос и положено је цвијеће на споменик 12 беба.

Руже су положиле мајке преминулих беба, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је организатор овог обиљежавања.

По ружу су положили и представници Градске организације породица заробљених, погинулих и несталих бораца и цивила Града Бањалука и представници Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Предсједница Удружења "12 беба" Жељка Тубић, поручује да се овакав злочин, за који нико од свјетских моћника није одговорао, не смије поновити више никада никоме.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је на обиљежавању да се овај злочин никада не смије заборавити и да се не може опростити.

.Не можемо заборавити овај злочин, зато се на овом мјесту сваке године окупљамо да се на њега подсјетимо - рекао је Вишковић новинарима након што је положио ружу на споменик 12 беба на Новом бањалучком гробљу.

Вишковић је рекао да су свјетски моћници заслужили казну за овај злочин јер је кисеоник тада могао да буде допремљен копненим путем у Бањалуку, а могао је да буде организован и хуманитарни лет, те нагласио да Република Српска нема механизам да таквима суди овоземаљским законима.

Нагласио је да исти ти налогодавци, који су тада забранили да у Бањалуку дође кисеоник, који је био спас за ову дјецу, и данас раде готово идентичне ствари.

-Исти ти налогодавци данас нападају Републику Српску на који год начин могу - условљавајући, забрањујући, онеспособљавајући - рекао је Вишковић.

У бањалучкој болници на данашњи дан 1992. године умрла је прва беба због несташице кисеоника јер САД и остале западне земље, током борби у грађанском рату у БиХ, нису дозволиле допремање хуманитарне помоћи ваздушним путем у Српску.

Несташица је била посљедица блокаде српске територије коју су вршиле хрватске и муслиманске војне снаге у рејону Семберије.

До 19. јуна 1992. године умрло је 12 беба.

Слађана Кобас, рођена 18. јуна 1992. године, једина је преживјела беба у периоду од 22. маја до 19. јуна 1992. Због недостатка кисеоника озбиљно јој је било нарушено здравље, па је имала трајно оштећење вида, мозга и плућа, а касније се безуспјешно борила са раком костију. Преминула је 9. фебруара 2006. у 13. години.

Четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Смрт беба, као и све већа несташица основних животних потрепштина, биле су разлог за велику војну операцију "Коридор" у којој су се снаге Војске Републике Српске сукобиле са хрватским и муслиманским војним снагама.

Војна операција трајала је од 14. до 26. јуна 1992. године и завршена је пробојем блокаде.

Ова историјска војна побједа названа је "Коридор живота".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана