Smrt 12 banjalučkih beba - zločin koji se ne može oprostiti

GS
Obilježena 31 godina od smrti 12 beba
Foto: Dražan Pozderović | Obilježena 31 godina od smrti 12 beba

BANjALUKA - Smrt 12 banjalučkih beba je zločin koji se ne može ni zaboraviti ni oprostit,

Poručeno je to u Banjaluci tokom obilježavanja 31 godine od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika.

 Na Spomen-obilježju za 12 beba "Život" položeni su vijenci i cvijeće.  Vijenac su položile majke preminulih beba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Ruže je položila i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Počast su polaganjem ruža odali predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obilježavanja, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacije gradova Banjaluka i Prijedor, kao i ustanova

Prethodno je na Novom groblju  služen parastos i položeno je cvijeće na spomenik 12 beba.

Ruže su položile majke preminulih beba, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obilježavanja.

Po ružu su položili i predstavnici Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civila Grada Banjaluka i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Predsjednica Udruženja "12 beba" Željka Tubić, poručuje da se ovakav zločin, za koji niko od svjetskih moćnika nije odgovorao, ne smije ponoviti više nikada nikome.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je na obilježavanju da se ovaj zločin nikada ne smije zaboraviti i da se ne može oprostiti.

.Ne možemo zaboraviti ovaj zločin, zato se na ovom mjestu svake godine okupljamo da se na njega podsjetimo - rekao je Višković novinarima nakon što je položio ružu na spomenik 12 beba na Novom banjalučkom groblju.

Višković je rekao da su svjetski moćnici zaslužili kaznu za ovaj zločin jer je kiseonik tada mogao da bude dopremljen kopnenim putem u Banjaluku, a mogao je da bude organizovan i humanitarni let, te naglasio da Republika Srpska nema mehanizam da takvima sudi ovozemaljskim zakonima.

Naglasio je da isti ti nalogodavci, koji su tada zabranili da u Banjaluku dođe kiseonik, koji je bio spas za ovu djecu, i danas rade gotovo identične stvari.

-Isti ti nalogodavci danas napadaju Republiku Srpsku na koji god način mogu - uslovljavajući, zabranjujući, onesposobljavajući - rekao je Višković.

U banjalučkoj bolnici na današnji dan 1992. godine umrla je prva beba zbog nestašice kiseonika jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u građanskom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem u Srpsku.

Nestašica je bila posljedica blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije.

Do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 beba.

Slađana Kobas, rođena 18. juna 1992. godine, jedina je preživjela beba u periodu od 22. maja do 19. juna 1992. Zbog nedostatka kiseonika ozbiljno joj je bilo narušeno zdravlje, pa je imala trajno oštećenje vida, mozga i pluća, a kasnije se bezuspješno borila sa rakom kostiju. Preminula je 9. februara 2006. u 13. godini.

Četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Smrt beba, kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština, bile su razlog za veliku vojnu operaciju "Koridor" u kojoj su se snage Vojske Republike Srpske sukobile sa hrvatskim i muslimanskim vojnim snagama.

Vojna operacija trajala je od 14. do 26. juna 1992. godine i završena je probojem blokade.

Ova istorijska vojna pobjeda nazvana je "Koridor života".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana