Словенија ипак признаје ПЦР тестове из БиХ

Срна
Словенија ипак признаје ПЦР тестове из БиХ

ЉУБЉАНА - Влада Словеније вечерас је донијела одлуку о признавању ПЦР тестова на корона вирус који су урађени у трећим земљама, а међу њима је и БиХ.

Осим тога, донесене су још неке олакшице када је у питању прелазак словеначке границе, преноси портал “Klix”.

Уредбом о признавању ваљаности тестова на Kovid-19 раније је Словенија признавала само тестове који су урађени у лабораторијама у Европској унији или у државама чланицама Шенгена.

Од 1. октобра ваљаним су проглашени и тестови који су урађени у трећим земљама, а на њеб страници Националне лабораторије за здравље, околину и храну се налази списак свих лабораторија чији су тестови признати у Словенији. Из Босне и Херцеговине се на списку налазе свих 20 лабораторија које раде анализу узорака на корона вирус.

С обзиром на то да је Босна и Херцеговина на наранџастој листи земаља када је у питању прелазак граница Словеније нама је потребан негативан ПЦР тест, не старији од 48 сати, уколико не желите ићи у карантин.  

Захваљујући новој, проширеној одредби сада се не мора тај тест радити у ЕУ јер су Словенци признали и анализу  лабораторија из БиХ.

Осим тога, без ПЦР теста у Словенију се може ући уколико су у питању само чланови породице који се неће задржати дуже од 72 сата, као и особе млађе од 14 година које иду са чланом породице који има негативан ПЦР тест из признатих лабораторија и наравно не старији од 24 сата.

Ове одлуке ће бити на снази након објављивања у Службеном листу Словеније односно од сутра (1. октобар).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана