СИПА пријављене трансакције “тешке” 127 милиона КМ

Агенције
СИПА пријављене трансакције “тешке” 127 милиона КМ

Бањалука - Банке у Републици Српској пријавиле су прошле године Финансијско-обавјештајном одјељењу Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) 48 трансакција сумњивих на прање новца, у укупном износу од 127 милиона КМ, подаци су Агенције за банкарство РС.

Није било сумњивих трансакција за финансирање терористичких активности. У извјештају Агенције прецизира се да је пријављена једна сумњива безготовинска трансакција у износу од 103,5 милиона КМ, а та средства су по налогу СИПА била блокирана пет дана.

Такође, банке су пријавиле 31 сумњивог клијента на прање новца, а један од њих пријављен је због сумње на финансирање терористичких активности.

Банке у РС су у 2018. години пријавиле укупно 179.658 готовинских трансакција у вриједности од 3,998 милијарди КМ, што представља 0,46 одсто укупно обављених трансакција у банкарском сектору Српске, односно 6,64 одсто укупне вриједности обављених трансакција.

Из Агенције су најавили да ће наставити праћење платног промета и активности на спречавању прања новца и финансирања тероризма, те у том смислу сматрају да је неопходно унапређивати сарадњу с другим надлежним институцијама. Извјештај ове агенције наћи се пред посланицима Народне скупштине РС на наредној сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана