SIPA prijavljene transakcije “teške” 127 miliona KM

Agencije
SIPA prijavljene transakcije “teške” 127 miliona KM

Banjaluka - Banke u Republici Srpskoj prijavile su prošle godine Finansijsko-obavještajnom odjeljenju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) 48 transakcija sumnjivih na pranje novca, u ukupnom iznosu od 127 miliona KM, podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Nije bilo sumnjivih transakcija za finansiranje terorističkih aktivnosti. U izvještaju Agencije precizira se da je prijavljena jedna sumnjiva bezgotovinska transakcija u iznosu od 103,5 miliona KM, a ta sredstva su po nalogu SIPA bila blokirana pet dana.

Takođe, banke su prijavile 31 sumnjivog klijenta na pranje novca, a jedan od njih prijavljen je zbog sumnje na finansiranje terorističkih aktivnosti.

Banke u RS su u 2018. godini prijavile ukupno 179.658 gotovinskih transakcija u vrijednosti od 3,998 milijardi KM, što predstavlja 0,46 odsto ukupno obavljenih transakcija u bankarskom sektoru Srpske, odnosno 6,64 odsto ukupne vrijednosti obavljenih transakcija.

Iz Agencije su najavili da će nastaviti praćenje platnog prometa i aktivnosti na sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te u tom smislu smatraju da je neophodno unapređivati saradnju s drugim nadležnim institucijama. Izvještaj ove agencije naći se pred poslanicima Narodne skupštine RS na narednoj sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana