Синдикат још сања, за послодавце прича завршена

Ведрана Кулага
Синдикат још сања, за послодавце прича завршена

БАЊАЛУКА - У Републици Српској се, у ишчекивању новог састанка социјалних партнера, још ломе копља о износу најниже плате у идућој години, а док из синдиката поручују да неће одустати од захтјева да минималац буде 550 марака, послодавци узвраћају да је то нереално, тако да је све извјесније да ће коначну суму поново утврдити Влада.

О најнижој плати дуго се прича у Економско-социјалном савјету, у којем сједе представници Савеза синдиката, послодаваца и Владе Српске, а ново свјетло на ту тему бачено је у петак након проширене сједнице СНСД-а, када је речено да ће минимална плата наредне године бити 520 марака на основу одлуке Владе уколико не буде постигнут договор између социјалних партнера.

Синдикалци се надају да ће бити одржана још једна сједница Економско-социјалног савјета. Генерални секретар Савеза синдиката Горан Станковић за “Глас Српске” каже да не одустају од става да минималац буде 550, умјесто садашњих 450 КМ. Један од разлога за такво повећање виде у настојању да буде заустављен одлив радне снаге из Српске.

- Не одустајемо од захтјева да најнижа плата буде 550 КМ у 2020. години, а од 1. јуна додатно увећана за 50 марака. Свјесни смо да радници, с обзиром на висину примања, не могу да обезбиједе егзистенцију, због чега и одлазе. Минималац треба да буде 550 КМ те да, као такав, погура и остале плате - нагласио је Станковић те додао да се нада да ће Влада Српске на крају ипак уважити њихов став.

Сједницу Економско-социјалног савјета РС, истакао је Станковић, треба да закаже министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић који је предсједавајући. Са Милуновићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а у синдикату тврде да још не знају да ли ће је бити и када.

- Влада, када нема договора, утврђује најнижу плату. То може и без сједнице савјета - истакао је Станковић и закључио да, и ако се обистине најаве и минималац буде 520 КМ, не треба да престане борба за додатно повећање.

Послодавци имају другачију рачуницу, али и размишљање. Отворено кажу да је захтјев синдиката нереалан, а превелик им је и износ који најављује СНСД.

- На идућој скупштини ћемо разматрати да више никада не учествујемо у преговорима јер су разговори о најнижој плати отишли у сферу политике, а никако економије. Било какви даљи разговори су обесмишљени и сматрамо да свака најнижа плата изнад 480 марака нема економско оправдање - каже за “Глас Српске” први човјек Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

На питање да ли ће се одазвати ако буде још једна сједница савјета до краја године одговорио је потврдно.

- Доћи ћемо, али нећемо расправљати о тој тачки дневног реда. Преговори су завршени давно - закључио је Тривић.

Износ минималне плате и ове године утврдила је Влада и подигла га са 410 на садашњих 450 марака.

Показатељи

Горан Станковић је изнио посљедње податке Пореске управе Српске, према којима најнижу плату у РС прима око 38.000 радника. То је, како је нагласио, велики број имајући у виду да је за прехрану једне четворочлане породице потребно 700 марака мјесечно.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана