Симо Зарић добитник наградне игре: Некада у Хагу, сада пут Турске!

nezavisne.com
Симо Зарић добитник наградне игре: Некада у Хагу, сада пут Турске!

Народну умотворину и поштапалицу "коло среће се окреће" ових дана утјеловио је - ни мање ни више - него Симо Зарић, хашки осуђеник који је још давне 2004. пуштен из Шевенингена након што је одробијао двије трећине шестогодишње казне по оптужници за ратне злочине почињене над несрбима у ратном Шамцу.

Овај сада већ 67-годишњак, ако га здравље послужи, могао би се ускоро обријети на десетодневном одмору у Турској као добитник наградне игре једног супермаркета!

Наиме, након што је недавно, сасвим случајно, испунио листић за наградну игру, међу стотинама, а можда и хиљадама имена, на крају је извучен листић на којем је писало - Симо Зарић!

"Тако је то, на другој страни некада имате и животне среће. Иначе сам редовни купац у њиховом објекту, а дјевојка на каси је била упорна и говорила ми: 'Испуните, ништа вас не кошта!' И није ме ништа коштало, а ево извучен сам", говори за "Независне" Зарић.

Само путовање у Турску је прилично артактивно. Могућност да се одморе и уживају у благодатима ове приморске земље која се простире на два континента имају двије особе. Путује се и враћа авионом, а аранжман је на бази полупансиона.

Ипак, како каже Зарић, због нарушеног здравља није сигуран да је он тај који ће видјети Турску.

"Ово ће ме путовање навјероватније мимоићи, јер имам здравствених проблема. Награду смо намијенили предати сину Мирелу, а ја идем на операцију у Бањалуку. Али ако све добро прође... ко зна... Имам 67 година и можда се и ја усудим отпутовати, јер ово је ипак пријатно изненађење", говори Зарић.

Иначе, протеклих година везале су се многобројне контроверзе око ратне улоге Симе Зарића. За једне је био декларирани ратни злочинац, за друге пак човјек који је ипак помагао Бошњацима и осталим логорашима у Шамцу током 1992. и 1003. године.

Својевремено је и преминули предсједник СДА Сулејман Тихић, иначе Зарићев земљак који је прошао ратне тортуре у логорима, изјавио: "Симу Зарића знам 30 година. Дружили смо се. Људи имају различита искуства. Симо Зарић је, у односу на друге, био најкоректнији. Помогао је, осим мени, једној групи од 50 људи кад је тражио од ЈНА ду будемо измјештени у Брчко јер су нас специјалци ЈНА, Црвене беретке, аркановци толико тукли - било је само питање дана када ћемо почети умирати од силних батина. Међутим, он је крив..."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана