Шеранић: Руске вакцине "Спутњик V" стижу у Српску

ГС
Шеранић: Руске вакцине "Спутњик V" стижу у Српску

БАЊАЛУКА - Прва серија од 200.000 доза руске вакцине "Спутњик V" требало би да стигне у Српску у фебруару, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић за руску агенцију РИА Новости.

"Влада Републике Српске је преко Представништва Републике Српске у Москви, те уз учешће овлаштеног дистрибутера, покренула активности на допремању вакцине из Русије ка Републици Српској и овај процес је у завршној фази", рекао је министар Шеранић. 

Овлаштени добављач мора надлежним органима поднијети захтјев за извоз вакцине у Републику Српску, а прва серија мора бити послата на преглед Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ ради добијања дозволе за увоз и употребу.

"Послије преговора са дистрибутерима вакцине утврђен је почетни обим. У првој фази износио би око 200.000 доза, које се, према планираној динамици испоруке, очекују почетком фебруара, а наставиће се у марту. Тада ће се допуњавати како се шире", рекао је министар агенцији РИА.

Шеранић је нагласио да ће вакцина бити бесплатна за становништво Републике Српске.

Према плану вакцинације, у првој фази вакцинације ће добити здравствени радници, затим штићеници старачких домова, грађани старији од 65 година и они са хроничним болестима. 

Шеранић је указао  да су сви услови за складиштење и употребу Спутњика В обезбијеђени у РС, а Институт за јавно здравство у Бањалуци биће одговоран за имунизацију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана