Шеранић: Епидемиолошка ситуација под контролом

Срна
Шеранић: Епидемиолошка ситуација под контролом

ДОБОЈ - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Добоју да је епидемиолошка ситуација у Српској под контролом и да је у болницама све мањи број позитивних на вирус корона.

"Ми епидемију држимо у потпуности под контролом, имамо и даље линеаран раст који је много мањи него у претходном периоду. То можете да видите према броју узорака које радимо и броју лица која су позитивна", рекао је Шеранић.

Он је истакао да је много важније да постоји значајно смањење броја лица која се налазе у болницама на лијечењу, што условљава размишљање када је ријеч о попуштању мјера.

"Када говоримо о попуштању мјера, не радимо никакву пробу и оно што смо предузимали од почетка то чинимо и сада, а то је да епидемиолошки пратимо ситуацију и све радимо епидемиолошко-инспекцијски у вези са мјерама, у смислу самог понашања грађана када говоримо о поштовању мјера, као и појаве заражених", истакао је Шеранић.

Он је навео да се у том смислу не мора говорити само о номинативном броју новозаражених случајева који јавност сваки дан може видјети кроз саопштења Министарства, већ о броју лица која су тешко обољела.

Шеранић је рекао да је могућа појава нових вирусних жаришта, указавши на примјер града Врања у Србији, те Брача у Хрватској, истакавши да су тада мјере директно усредсређене на одређену локалну заједницу, привредно друштво или пословни субјект, уколико се тако нешто и деси.

"Свакако и даље пратимо цијелу ситуацију, Институт ће да се ангажује и даље по овом питању и преузеће активности као што му је то улога у друштву", рекао је Шеранић, поручивши да ће се ресорно министарство и Републички штаб за ванредне ситуације понашати сходно њиховим препорукама. /крај/алу/дад/фоно

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана