СДС фаворит у само пет општина

Дарко Момић
СДС фаворит у само пет општина

БАЊАЛУКА - Упркос охрабрујућим порукама које су јуче послате из Источне Илиџе, гдје је СДС прославио крсну славу Петровдан и три деценије од оснивања, у овој странци немају разлога за претјеран оптимизам уочи локалних избора који би требало да буду одржани 15. новембра.

Према тврдњама нашег извора одлично упућеног у дешавања у највећој опозиционој странци, на прсте једне руке могу се набројати локалне заједнице у којима кандидати ове странке могу да рачунају на сасвим извјесну побједу.

- Замјеник предсједника СДС-а и начелник Лопара Радо Савић један је од ријетких који може да рачуна на сигурну подршку коалиционих партнера, али и бирача. Савић од 2008. године надмоћно побјеђује у трци за начелника и послије тога обезбјеђује широку подршку у Скупштини. Међутим, ове године ситуацију су замрсили лидери СНСД-а и ДНС-а Милорад Додик и Ненад Нешић, који су недавно постигли договор да СНСД подржи кандидата ДНС-а за начелника ове општине. Замрсили су зато што је ДНС у протекле четири године био у већини са СДС-ом, али су недавно напустили коалицију и досадашњи замјеник начелника из ДНС-а Срећко Илић највјероватније ће бити противкандидат Савићу. Али много реалније је ипак да ће Савић добити и четврти мандат - тврди наш саговорник.

Он додаје да ће и дугогодишњи начелник сусједног Угљевика из СДС-а Василије Перић поново бити фаворит, без обзира на то ко му буде противкандидат, као и да начелник Источног Старог Града Бојо Гашановић може да рачуна на сасвим извјесну побједу.

- Начелник Теслића Милан Миличевић, који је у марту прошле године успио да се одупре опозиву, још размишља да ли ће се поново кандидовати, а ако се кандидује, словиће за благог фаворита, али не може да рачуна на сигурну побједу. Милован Бјелица на Сокоцу мораће да се потруди за нови мандат, али и он је фаворит у својој општини. Оно што је шокантно је што на тих пет општина стаје број локалних заједница у којима су до сада столовали начелници из СДС-а који могу да рачунају на поновну подршку бирача - каже наш саговорник.

Према његовим ријечима, СДС ће тражити шансу у још неким локалним заједницама, попут Пала, гдје тиња сукоб унутар СНСД-а, као и у Гацку, и то само ако се дугогодишњи начелник Милан Радмиловић одлучи за нову трку, а исто је и са начелником Берковића Ненадом Абрамовићем, док у готово свим осталим локалним заједницама кандидати ове странке, најблаже речено, неће бити фаворити.

- У односу на 2016. годину, СДС не може да рачуна на Добој, у којем се та странка још није опоравила након што је готово цјелокупно чланство, заједно са Обреном Петровићем, прешло у СНСД. СДС чека тежак опоравак и у Бијељини, поготово након што је комплетан клуб одборника у бијељинској Скупштини отишао за Мићом Мићићем у његову нову странку, иако се по неким информацијама са терена чини да чланство није у потпуности напустило СДС, као у Добоју. Начелник Костајнице Драго Бундало вјероватно неће ни ићи у трку за нови мандат, тако да са изузетком Теслића, СДС у прве три изборне јединице неће имати начелника који ће бранити своју позицију - закључује наш саговорник.

Оптимизам

Члан Главног одбора СДС-а и замјеник шефа посланичког клуба у НСРС Зоран Видић каже да се не слаже са оцјеном да је СДС-у мрка капа уочи овогодишњих локалних избора, поготово не у изборној јединици четири, из које он долази.

- Нисам анализирао капацитете цијеле странке, али сам убијеђен у успјех СДС-а у општинама Брод, Модрича и Дервента. Један од основних разлога је што наши кандидати за начелнике укупно имају 116 година, а кандидати СНСД-а 197 година - каже Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана