СДА реаговала на састанак Додика и Конаковића, ево шта им је Конаковић поручио

ГС
Foto: Дражан Поздеровић

САРАЈЕВО - СДА је саопштила да је предсједник Републике Српске Милорад Додик, преко министра иностраних послова БиХ Елмедина Конаковића „понизио државу и њене институције“.


-Укључивање ентитета у вођење спољне политике на начин на који је то састанком у Бањалуци са Додиком учинио Конаковић, дјеловање је изван Устава и закона -наводе из СДА и додају да по њима то није био састанак два страначка челника.

-Спољна политика искључива је уставна надлежност БиХ, те  ентитети, односно њихови званичници, немају никаква овлашћења у том погледу - сматрају из СДА.

Наводе да је „омогућавањем предсједнику једног ентитета да мимо Устава и закона учествује не само у креирању спољне политике, него и у кадровирању у Министарству иностраних послова, Конаковић  понизио државне институције, а посебно Предсједништво БиХ“.

-При томе је олако прешао преко чињенице да је ријеч о ентитетском челнику који је одликовао (руског предсједника Владимира) Путина, организовао неуставну милититаристичку параду заједно за руским паравојним организацијама, и који свакодневно насрће на БиХ - додају из ове странке.

Иако је, како из ове странке наводе, Конаковић имао намјеру да састанак у јавности представи као сусрет два страначка предсједника, Додик је јасно ставио до знања да је ријеч о састанку предсједника Српске са министром спољних послова.

-Томе свједоче његове изјаве, мјесто одржавања састанка и сам протокол - наводи из СДА.   

Конаковић оцјењује да је тужно то што СДА сматра да је његов одлазак у Бањалуку његова прва званична посјета као министра као и чињеница да они Републику Српску сматрају иностранством.

Он је навео да СДА "сарајевоцентричном" махалском политиком показује немар према осталим дијеловима БиХ, те да се такав однос не показује само према Републици Српској већ и дијеловима ФБиХ у удаљеним крајевима.

-Њихови медији и њихови ставови да мој одлазак у моју Бањалуку значи моју прву званичну посјету као министра спољних послова потврђују то што ја говорим неколико година, а то је да је Република Српска ентитет прецизиран и позициониран Дејтонским споразумом - истакао је Конаковић.

Он је новинарима у Сарајеву након сједнице Савјета министара рекао да је у Бањалуку ишао као предсједник Народа и правде, те да се тамо састао са колегом из СНСД-а, Милорадом Додиком са којим је разговарао о нормализовању односа у БиХ.

Он каже да је ишао и зато да се почен радити у интересу људи, да престану блокаде и да напокон власт добије смисао, а да политичари не добијају плате на конфликту него на ономе што су обећали људима

Коментаришући наводе СДА да ентитети не могу бити укључени у питања спољне политике, Конаковић је нагласио да је шеф спољне политике Предсједништво БиХ, као и да свакодневно комуницира са члановима тог тијела са којима усаглашава ставове, те да не види разлог зашто о томе не би могао разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком

Говорећи о јучерашњем састанку са Додиком, Конаковић је додао да је договорено да се формира експертски-правни тим који ће се бавити питањем Хидроелектране "Бук Бијела", као и да ће један крак ауто-пута према Београду ићи преко Горажда према Санџаку.
Конаковић је истакао и да о питању руско-украјинских односа у БиХ постоје различити ставови, као и да је дао упутство амбасадама, дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ при међународним организацијама да у својим ставовима прате ЕУ, те да тако и гласају.

Он је додао да је јуче разговарао са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, као и да је већ три пута разговарао са колегом из Хрватске Горданом Грлићем-Радманом те за почетак наредне седмице најавио посјету Бриселу гдје ће разговарати са званичницима ЕУ.

Конаковић је нагласио да из техничких разлога његова прва посјета као министра спољних послова у Савјету министара неће бити у земље региона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана