SDA reagovala na sastanak Dodika i Konakovića, evo šta im je Konaković poručio

GS
Foto: Dražan Pozderović

SARAJEVO - SDA je saopštila da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, preko ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića „ponizio državu i njene institucije“.


-Uključivanje entiteta u vođenje spoljne politike na način na koji je to sastankom u Banjaluci sa Dodikom učinio Konaković, djelovanje je izvan Ustava i zakona -navode iz SDA i dodaju da po njima to nije bio sastanak dva stranačka čelnika.

-Spoljna politika isključiva je ustavna nadležnost BiH, te  entiteti, odnosno njihovi zvaničnici, nemaju nikakva ovlašćenja u tom pogledu - smatraju iz SDA.

Navode da je „omogućavanjem predsjedniku jednog entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju spoljne politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu inostranih poslova, Konaković  ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo BiH“.

-Pri tome je olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, organizovao neustavnu milititarističku paradu zajedno za ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na BiH - dodaju iz ove stranke.

Iako je, kako iz ove stranke navode, Konaković imao namjeru da sastanak u javnosti predstavi kao susret dva stranačka predsjednika, Dodik je jasno stavio do znanja da je riječ o sastanku predsjednika Srpske sa ministrom spoljnih poslova.

-Tome svjedoče njegove izjave, mjesto održavanja sastanka i sam protokol - navodi iz SDA.   

Konaković ocjenjuje da je tužno to što SDA smatra da je njegov odlazak u Banjaluku njegova prva zvanična posjeta kao ministra kao i činjenica da oni Republiku Srpsku smatraju inostranstvom.

On je naveo da SDA "sarajevocentričnom" mahalskom politikom pokazuje nemar prema ostalim dijelovima BiH, te da se takav odnos ne pokazuje samo prema Republici Srpskoj već i dijelovima FBiH u udaljenim krajevima.

-Njihovi mediji i njihovi stavovi da moj odlazak u moju Banjaluku znači moju prvu zvaničnu posjetu kao ministra spoljnih poslova potvrđuju to što ja govorim nekoliko godina, a to je da je Republika Srpska entitet preciziran i pozicioniran Dejtonskim sporazumom - istakao je Konaković.

On je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara rekao da je u Banjaluku išao kao predsjednik Naroda i pravde, te da se tamo sastao sa kolegom iz SNSD-a, Miloradom Dodikom sa kojim je razgovarao o normalizovanju odnosa u BiH.

On kaže da je išao i zato da se počen raditi u interesu ljudi, da prestanu blokade i da napokon vlast dobije smisao, a da političari ne dobijaju plate na konfliktu nego na onome što su obećali ljudima

Komentarišući navode SDA da entiteti ne mogu biti uključeni u pitanja spoljne politike, Konaković je naglasio da je šef spoljne politike Predsjedništvo BiH, kao i da svakodnevno komunicira sa članovima tog tijela sa kojima usaglašava stavove, te da ne vidi razlog zašto o tome ne bi mogao razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa Dodikom, Konaković je dodao da je dogovoreno da se formira ekspertski-pravni tim koji će se baviti pitanjem Hidroelektrane "Buk Bijela", kao i da će jedan krak auto-puta prema Beogradu ići preko Goražda prema Sandžaku.
Konaković je istakao i da o pitanju rusko-ukrajinskih odnosa u BiH postoje različiti stavovi, kao i da je dao uputstvo ambasadama, diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH pri međunarodnim organizacijama da u svojim stavovima prate EU, te da tako i glasaju.

On je dodao da je juče razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, kao i da je već tri puta razgovarao sa kolegom iz Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom te za početak naredne sedmice najavio posjetu Briselu gdje će razgovarati sa zvaničnicima EU.

Konaković je naglasio da iz tehničkih razloga njegova prva posjeta kao ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara neće biti u zemlje regiona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana