СДА подрива БиХ, РС брани своја права

Маријана Миљић
СДА подрива БиХ, РС брани своја права

Бањалука - Највећа бошњачка странка СДА настоји да подрије стабилност, безбједност и сарадњу у БиХ и изазове кризу сталним нападима и пријетњама усмјереним према Српској, с циљем да забрани обиљежавање дана настанка РС - 9. јануара.

Наведено је то у 16. извјештају који је Влада РС, уз пропратно писмо предсједника РС Милорада Додика, упутила Савјету безбједности и генералном секретару УН Бан Ки Муну.

СДА, како је наведено, оспорава Дан Републике, али не и сличне вјерске или националне празнике које славе Бошњаци и Хрвати.

- Такви поступци те странке представљају подривање стабилности и функционалности БиХ, али и сарадње између ентитета и конститутивних народа - наведено је у извјештају.

Наглашено је да су озбиљне пријетње које су Додику упутили СДА и њен предсједник Бакир Изетбеговић само неколико дана након одржавања референдума о Дану РС. Изетбеговић је тада поручио да ће Додик завршити као Садам Хусеин, Муамер Гадафи или Слободан Милошевић.

- Поред тога, СДА је одмах након референдума затражила и хапшење Додика, а главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић тада је поручио да ће истрага против њега због референдума бити приоритет. Стварни разлог упућивања позива Додику за саслушање и приоритета који му је приписан је уплитање у локалне изборе, који су одржани седам дана након референдума - наведено је у извјештају.

РС је подсјетила да је СДА, између осталог, таоцем држала кредитна средства од Међународног монетарног фонда (ММФ) само да би од Српске извукла уступке који нису имали никакве везе са кредитом. Наставили су и са утицајем на Тужилаштво БиХ с циљем спречавања процесуирања злочина над српским жртвама и блокирања реформе правосуђа која је нужна у процесу европских интеграција. Под притиском СДА је такође донесен и јединствен програм обраде података пописа становништва с циљем вјештачког увећања броја Бошњака у БиХ.

- СДА је допринијела претварању БиХ у уточиште џихадиста, који представљају озбиљну пријетњу, не само са РС и ФБиХ већ и читаву Европу и остатак свијета. Ова странка наставља да одржава тијесне везе са радикалним исламистима, а безбједносни апарат којим доминирају не бори се против ове пријетње. И међународна заједница својом подршком политици СДА ненамјерно повећава ризик од тероризма - наведено је у извјештају.

Савјету безбједности поручено је и да ће РС наставити да брани своја права која има на основу Дејтонског споразума и других закона с циљем одржавања мира. Српска је подсјетила и да су на недавно одржаним локалним изборима странке владајуће коалиције у РС однијеле огромну побједу, чиме је послата снажна порука подршке Влади РС и њеним политикама, али и да су се гласачи на референдуму о Дану РС у огромној већини изјаснили за задржавање Дана Републике, 9. јануара.

- Упркос тврдњама функционера СДА, референдум није имао никакве везе са територијалним интегритетом БиХ и организован је у складу са прописима. Референдум је био само корак ка извршењу одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике из новембра 2015. године, која не може разумно да се тумачи као забрана РС да обиљежава дан свог оснивања - наведено је у извјештају.

РС је у извјештају навела да ће пружити снажну подршку европским интеграцијама БиХ и реформама неопходним за континуиран напредак.

- У даљем раду на реформама, чији је циљ раст привреде и напредовање у европским интеграцијама, РС тражи од чланова међународне заједнице да поштују Дејтонски споразум и подрже локалне реформске иницијативе у БиХ. Српска је увјерена да БиХ може бити стабилан и успјешан дио Европе под условом да се поштује њена дејтонска структура - наведено је извјештају РС.

SIPA

У извјештају је наведено и да Агенција за истрагу и заштиту БиХ (SIPA) и даље изазива озбиљну забринутост због непоштовања владавине права.

- Нови директор SIPA кренуо је у низ провокативних оружаних упада у полицијске станице и установе у РС у координацији са Судом и Тужилаштвом БиХ - наведено је у извјештају.

Кључне поруке у извјештају

СДА настоји да изазове кризу у БиХ

- напада и пријети РС

- оспорава Дан Републике

- врши утицај на Тужилаштво и Суд БиХ

- блокира реформу правосуђа

- наметнула програм за обраду пописа

- претворила БиХ у уточиште џихадиста

- подржава муџахедине и након рата

РС наставља да брани своја права

- Гласачи на изборима послали поруку подршке Влади РС

- Референдум нема никакве везе са територијалним интегритетом БиХ

Европске интеграције

- РС игра водећу улогу у промовисању европских интеграција

- Европске интеграције налажу реформу правосудних и тужилачких институција БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана