СДА опструише процесуирање ратних злочина

Свјетлана Шурлан
СДА опструише процесуирање ратних злочина

Сарајево - Савјет министара БиХ одгодио је на захтјев министара из СДА изјашњавање о Стратегији за реформу сектора правде у БиХ за период 2014-2018. година због чега је и даље онемогућена исплата плата судијама, тужиоцима и другим радницима у правосуђу који раде на предметима ратних злочина.

ЕУ је због недоношења стратегије за реформу сектора правде у марту обуставила исплату новца БиХ намијењеног за рад и плате 141 радника у судовима и тужилаштвима. Одгађањем усвајања Стратегије и даље остају неиспуњени услови да ЕУ настави да БиХ преноси новац из својих претприступних фондова. Блокирана је друга транша, а новцем из ЕУ се финансира додатно особље у правосуђу које ради на предметима ратних злочина. Оно је ангажовано како би био смањен број неријешених предмета ратних злочина.

На сједници Савјета министара током разматрања текста Стратегије за реформу сектора правде вођена је дуга дискусија. Министар правде БиХ Јосип Грубеша инсистирао је на томе да Стратегија буде усвојена. Међутим, министри из СДА тражили су одгађање изјашњавања правдајући то потребом додатног усаглашавања иако су стратегију раније са Грубешом усагласили министри правде РС Антон Касиповић и ФБиХ Мато Јозић и представници Делегације ЕУ у БиХ. Сагласност на Стратегију дало је и Министарство унутрашњих послова РС.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Милорад Којић рекао је да је РС и раније упозоравала да је СДА директно уплетена у опструисање процесуирања ратних злочина, јер је на ред дошло да буду истражени злочини које је Армија РБиХ починила над Србима.

- Ово је још један од доказа да свјесно опструишу рјешавање предмета ратних злочина јер се боје процесуирања оних који су чинили злочине над Србима - рекао је Којић и додао да због неусвајања Стратегије они који раде на предметима ратних злочина немају примања која долазе из фондова ЕУ.

Експерт за борбу против тероризма који годинама истиче потребу процесуирања ратних злочина, посебно оних које су починили муџахедини, Џевад Галијашевић рекао је да СДА са Бакиром Изетбеговићем на челу намјерно опструише рад на предметима разних злочина.

- Они то раде намјерно са јасним циљем да заштите злочинце из својих редова - истакао је Галијашевић за Срну.

Иако је прошло 20 година од рата, за злочине је осумњичено више од 9.000 особа које никад нису процесуиране. Ради се углавном о злочинима над Србима, а међу неријешеним су и велики предмети "Атиф Дудаковић", "Добровољачка улица", "Тузланска колона", "Одред Ел муџахедин" и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана