Савјет министара забранио извоз огревног дрвета из БиХ

ГС
Савјет министара забранио извоз огревног дрвета из БиХ

САРАЈЕВО – Савјет министара БиХ данас је на ванредној телефонској сједници донио одлуку о забрани извоза обловине, огревног дрвета и пелета из БиХ.

Приједлог ове одлуке почетком јуна ове године упутио је министар Спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, а након разговора с федералним министром пољопривреде Шемсудином Дедићем и представницима Привредне коморе и Удружења послодаваца.

-Ставови надлежних институција Републике Српске и ФБиХ о неопходности усвајања ове одлуке су усаглашени и идентични, што је охрабрујућа вијест за домаће произвођаче и дрвопрерађиваче - истакао је министар Кошарац почетком јуна.

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац изјавио је након сједнице да је овом одлуком предвиђена привремена забрана извоза обловине, пелета и огревног дрвета до краја септембра, односно на период од 90 дана.

Кошарац је нагласио да је пелет поскупио 155 одсто у односу на прошлу годину, а да се извоз пелета у првом кварталу повећао на 78 одсто у односу на исти период прошле године.

- Да није донесена ова одлука, ово би био удар на буџет грађана у БиХ - поручио је Кошарац.

У Министарству спољне трговине и економских односа сматрају да ће забраном извоза заштитити домаће привреднике и зауставити континуирано поскупљење шумских сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета.

-Сврха одлуке је осигурање неопходних количина за прерађивачку индустрију и отклањање пријетње од озбиљне или непоправљиве штете по шуме у БиХ те спречавање критичне несташице ових производа за становништво и привреду проузроковане кризом на свјетском тржишту енергената – навело је раније Министарство у приједлогу.

Цијена пелета у БиХ у односу на исти период лани дупло је виша, па је сада за тону потребно издвојити и до 600 марака

Поскупљења пелета прате и цијене огревног дрвета. Тако је палета достигла чак 230 марака, што је за 50 марака више у односу на раније године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана