Савјет министара усвојио одлуку о финансирању избора, 9,7 милиона КМ позајмљују од РАК-а

Агенције
Савјет министара усвојио одлуку о финансирању избора, 9,7 милиона КМ позајмљују од РАК-а

САРАЈЕВО - Савјет министара је на данашњој сједници одобрио одлуку о финансирању општих избора 2022. године у БиХ којом се Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ за спровођење избора посуђује 9,7 милиона КМ од Регулаторне агенције за комуникације (РАК) БиХ , односно од прихода за ГСМ лиценце.

Ово је био приједлог министра финансија и трезора Вјекослава Беванде, а  новац се односи на основни захтјев ЦИК-а. Позајмљених 9,7 милиона КМ РАК ће вратити након што буде усвојен буџет за 2022. годину.

ЦИК је тражила 12,5 милиона КМ за потребе спровођења изборног процеса, а рок за обезбјеђење новца био је 19. мај.

Општи избори расписани су за 2. октобар.

Претходно је Савјет министара на данашњој сједници усвојио Нацрт закона о буџету. Нацрт закона о буџету усвојен је једногласно и у истом облику како је и предложено.

Након што Савјет министара усвоји нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ, он се упућује уставном предлагачу - Предсједништву БиХ које утврђује приједлог закона, послије чега га на коначно усвајање упућује Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Глобални оквир фискалног биланса и политика у БиХ задао је оквире за буџет институција БиХ за 2022. годину који ће износити 1.073.600.000 КМ од чега су издвајање прихода од индиректних пореза за нивоу БиХ 865.500.000 КМ, а остатак су властити приходи.

Беванда је истакао да је буџет усвојен након што су заједничке институције мјесецима биле на привременом финансирању, те како је најтеже радити Министарству финансија БиХ јер ради на финансирању свих осталих институција.

Потврдио је да ће основица плата запосленима у институцијама БиХ бити враћена на ниво из 2012. године, што је био и захтјев синдиката у протеклом периоду.

-Оно што мене чини сретним, иако то неко може тумачити бујањем администрације, јесте да је у буџету прошло повећање основице за запослене и то је враћање основице на ниво из 2012. године. До сада оно што је било са оваквом основицом, резултирало је великим бројем одлазака квалитетног кадра. Ја тренутно у министарству имам два одјела у којима нико не ради - казао је министар.

Беванда је нагласио да  су једногласно усвојили одлуку о коришћењу дијела средстава, од дозвола за коришћење услуга радио-фреквенцијског спектра путем мобилних приступних система.

Казао је да је раније ЦИК упутио захтјев не Министарству финансија него предсједавајућем Савјета министара.

-Други захтјев исто тако. Ми смо се негативно изјаснили на то, да се дају још два милиона за повећање накнада одборима док имамо запослених којима десет година није повећана плата. Сваки бузетски корисник није могао без аналитике написати да му треба толико и толико средстава - истакао је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана