Savjet ministara usvojio odluku o finansiranju izbora, 9,7 miliona KM pozajmljuju od RAK-a

Agencije
Savjet ministara usvojio odluku o finansiranju izbora, 9,7 miliona KM pozajmljuju od RAK-a

SARAJEVO - Savjet ministara je na današnjoj sjednici odobrio odluku o finansiranju opštih izbora 2022. godine u BiH kojom se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za sprovođenje izbora posuđuje 9,7 miliona KM od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH , odnosno od prihoda za GSM licence.

Ovo je bio prijedlog ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande, a  novac se odnosi na osnovni zahtjev CIK-a. Pozajmljenih 9,7 miliona KM RAK će vratiti nakon što bude usvojen budžet za 2022. godinu.

CIK je tražila 12,5 miliona KM za potrebe sprovođenja izbornog procesa, a rok za obezbjeđenje novca bio je 19. maj.

Opšti izbori raspisani su za 2. oktobar.

Prethodno je Savjet ministara na današnjoj sjednici usvojio Nacrt zakona o budžetu. Nacrt zakona o budžetu usvojen je jednoglasno i u istom obliku kako je i predloženo.

Nakon što Savjet ministara usvoji nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Bevanda je istakao da je budžet usvojen nakon što su zajedničke institucije mjesecima bile na privremenom finansiranju, te kako je najteže raditi Ministarstvu finansija BiH jer radi na finansiranju svih ostalih institucija.

Potvrdio je da će osnovica plata zaposlenima u institucijama BiH biti vraćena na nivo iz 2012. godine, što je bio i zahtjev sindikata u proteklom periodu.

-Ono što mene čini sretnim, iako to neko može tumačiti bujanjem administracije, jeste da je u budžetu prošlo povećanje osnovice za zaposlene i to je vraćanje osnovice na nivo iz 2012. godine. Do sada ono što je bilo sa ovakvom osnovicom, rezultiralo je velikim brojem odlazaka kvalitetnog kadra. Ja trenutno u ministarstvu imam dva odjela u kojima niko ne radi - kazao je ministar.

Bevanda je naglasio da  su jednoglasno usvojili odluku o korišćenju dijela sredstava, od dozvola za korišćenje usluga radio-frekvencijskog spektra putem mobilnih pristupnih sistema.

Kazao je da je ranije CIK uputio zahtjev ne Ministarstvu finansija nego predsjedavajućem Savjeta ministara.

-Drugi zahtjev isto tako. Mi smo se negativno izjasnili na to, da se daju još dva miliona za povećanje naknada odborima dok imamo zaposlenih kojima deset godina nije povećana plata. Svaki buzetski korisnik nije mogao bez analitike napisati da mu treba toliko i toliko sredstava - istakao je Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana