Савјет министара признао да су резултати пописа незаконити

В. К.
Савјет министара признао да су резултати пописа незаконити

Сарајево - Савјет министара БиХ признао је након осам мјесеци да су резултати пописа становништва, које је објавила Агенција за статистику БиХ, незаконити што су Завод за статистику и званичници РС тврдили од самог почетка тог процеса.

Министри су 8. марта подржали Акциони план за реализацију приоритета из извјештаја Европске комисије о БиХ за 2016. годину. У њему је наведено да је Агенција за статистику БиХ 30. јуна 2016. године објавила резултате пописа на основу јединственог програма обраде података донесеног једностраном одлуком њеног директора Велимира Јукића, без сагласности статистичких институција у БиХ.

- РС није прихватила резултате пописа који су незаконито објављени од стране Агенције за статистику БиХ. С циљем објављивања поузданих и методолошки исправних података из пописа, Завод за статистику РС је у складу са Законом о обради и објављивању резултата пописа становништва, домаћинстава и станова 2013. године у РС 30. децембра 2016. године објавио резултате за територију РС - наведено је у акционом плану који је припремила Дирекција за европске интеграције БиХ.

У Заводу за статистику РС рекли су да су од почетка тврдили да су резултати пописа незаконити и да је то коначно признато. Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Фадил Фатић казао је за федералне медије да је тај документ непримјерен и да онај ко је дозволио да се таква конструкција уврсти у план треба да подлијеже одговорности. Координатор Савјета министара БиХ за питања пописа Адил Османовић није одговарао на телефонске позиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана