Савјет министара БиХ појачава мјере: Шаљу више полицајаца на границу са Србијом

nezavisne.com
Савјет министара БиХ појачава мјере: Шаљу више полицајаца на границу са Србијом

Фото: Јелена Ђурђевић ђ Савјет министара БиХ појачава мјере: Шаљу више полицајаца на границу са Србијом

Сарајево - Босна и Херцеговина ће због миграната на источне границе упутити додатни број полицајаца да помогну Граничној полицији БиХ, саопштено је данас из Савјета министара након одржане сједнице.

"Активности ће бити појачане и у наредном периоду на физичком спречавању нелегалних прелазака уз границу према источним сусједима, уз додатни ангажман полицајаца који ће помагати Граничној полицији БиХ", наводе из Савјета министара.

Истакли су и да проблем представља злоупотреба безвизног режима између Србије и Ирана, јер многи мигранти га користе како би из Србије кренули ка БиХ те да након састанка са србијанским и црногорским колегама очекују бољу сарадњу о реадмисији.

"Интензивиране су активности да се мигранти из паркова и са улица у УСК привремено пребаце у шаторско насеље у 'Агрокомерцу' до рјешавања њиховог трајног смјештаја који ће задовољавати стандарде ЕУ", истакли су из Савјета министара, те нагласили да од Европске комисије очекују шест милиона евра како би се ријешила питања трошкова исхране и осигурања примарне здравствене заштите миграната.

О проблемима БиХ у вези с мигрантима пишу и европски медији па је, на примјер, њемачки "Дие Зеит" у данашњем броју написао да се, због тврдог става хрватске полиције, БиХ за мигранте од коридора ка западу све више претвара у слијепу улицу. Лист подсјећа да мигранти користе БиХ само као успутну станицу да се преко Хрватске докопају богатих европских земаља попут Аустрије, Њемачке или Шведске. У Великој Кладуши интервјуисали су Омара, који у Европу бјежи из свог родног Марока...

"Овдје ништа није организовано. БиХ је сиромашна земља. Овдје нема ничега нити ишта функционише и напросто је хаос", пише "Дие Зеит", преносећи Омарове ријечи. Новинару је испричао да је из Марока као туриста отпутовао у Турску, а онда је пјешачећи преко Грчке, Албаније и Црне Горе завршио у кампу у Великој Кладуши.

"Превише је полиције на граници. Када те дохвате Хрвати, убију бога у теби. Узму ти новац, разбију СИМ картицу и пошаљу те назад у Босну", каже он за њемачки лист.

Управо због чињенице да су мигранти на бх-хрватској граници у Бихаћкој крајини налетјели на непробојни бедем, све их се више нагомилава у БиХ, што на неки начин потврђује писање "Независних" од прије неколико седмица и мјесеци да би у БиХ могли настати неформални мигрантски центри које би финансирала ЕУ док се не нађе рјешење.

Влада Унско-санског кантона упутила је Министарству безбједности БиХ Одлуку о сагласности на привремени смјештај миграната у пољопривредним халама на подручју Меденог Поља, код Босанског Петровца. С обзиром на то да је ово подручје претежно насељено Србима, они су се побунили против ове одлуке.

Из Удружења грађана Босанског Петровца из Београда кажу да се проблем смјештаја миграната не може рјешавати на њиховој земљи.

"Само ви ћете бити одговорни, пред собом и пред историјом, што сте рјешавајући проблем миграната данас запечатили заувијек проблем својих рођака и комшија. Највећи терет рјешавања проблема миграната не смије пасти на народ, земље и градове који ни у најмањој мјери нису допринијели изазивању и разбуктавању ратова нити стварању мигрантских колона", истичу из Удружења у апелу надлежнима.

Хусеин Рошић, премијер УСК, каже да је ово покушај политизације, у који укључује и Предрага Јовића, замјеника министра за људска права и избјеглице БиХ.

"Прије свега, Медено Поље није српска, већ босанска земља. У УСК нема никаквих међунационалних тензија. Овдје су и у рату сложно живјели представници свих националности. Покушај да се лоцирање привременог миграционог центра у Меденом Пољу представи као напад на српски народ сматрам злонамјерним и политикантским", изјавио је Рошић.

Марко Павић, бивши градоначелник Приједора, је након састанка са Ларсом Гунаром Вигемарком, шефом Делегације ЕУ, рекао да се органи БиХ нису припремили за мигрантску кризу те да су реаговали накарадно.

Вигемарк је рекао да ово питање има хуманитарни, политички и безбједносни аспект и да се треба фокусирати на рјешења.

"ЕУ је већ обезбиједила доста помоћи: милион и по евра, а додатних шест милиона евра из ИПА је спремно. Хотел 'Седра' код Цазина биће поново отворен, и то уз помоћ ЕУ фондова, да збрине мигрантске породице с дјецом", рекао је Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана