Савјет министара БиХ донио одлуку о ослобађању плаћања увозних дажбина

Срна
Савјет министара БиХ донио одлуку о ослобађању плаћања увозних дажбина

Сарајево - Савјет министара БиХ донио је данас одлуку о условима и поступку остваривања права на ослобађање плаћања увозних и извозних дажбина ради усклађивања са царинским прописима ЕУ, којом се, између остлаог, од плаћања ових дажбина ослобађа опрема која је улог страног лица, осим путничких возила и аутомата за забаву и игре на срећу.

Одлуком се прописују услови и поступак остваривања права на ослобађање плаћања увозних дажбина при пуштању робе у слободан промет у складу са Законом о царинској политици у БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Од плаћања увозних дажбина ослобађа се и опрема за производњу која се не производи у БиХ, а која се увози за нову или проширење производње, модернизацију производње, увођење нове, односно осавремењивање производне технологије, а којом се врши непосредна производна дјелатност.

Од ових намета ослобођена је и роба за војне, полицијске и казнено-поправне установе, коју у потпуности финансирају донатори.

Од увозних дажбина ослобађа се и роба која се увози ради деминирања, роба за пројекте обнове и реконструкције БиХ ако је пројекат усвојио Савјет министара и у потпуности га финансирају страни донатори или међународне банке за развој, а мањим дијелом се финансира из буџета.

Ослобађа се и опрема намијењена ватрогаству и цивилној заштити ради заштите и спашавања, као и имовина физичког лица уколико преноси своје уобичајено пребивалиште или боравиште из друге државе у БиХ, као и роба коју је наслиједило у другој земљи.

Увозних дажбина ослобађа се и роба која се увози поводом склапања брака - свадбена опрема, поклони и предмети домаћинства који припадају физичком лицу које се ради склапања брака пресељава из друге земље у БиХ.

Плаћања увозних дажбина ослобођени су школска опрема, образовни материјали, те роба за потребе одређених категорија становништва, попут слијепих лица, прилагођена за образовање и њихов даљи развој.

Одлуком је прописано да путник, у складу са Законом о царинској политици БиХ, у личном пртљагу може пренијети некомерцијалну робу без плаћања увозних дажбина, у вриједности до 600 КМ, умјесто досадашњих 200 КМ, чиме се врши усклађивање са прописима у ЕУ гдје износи 300 евра.

При томе су јасно дефинисана количинска ограничења за дуван и дуванске производе, те алкохол и алкохолна пића.

Савјет министара усвојио је информацију о предузимању активности на усклађивању домаћег законодавства и спровођењу акија за област рибарства и аквакултуре.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, у сарадњи са надлежним институцијама ентитета и Брчко дистрикта, наставиће да координише активности у области рибарства у контексту приближавања БиХ ЕУ.

Циљ је створити услове за ново повећање квота за извоз рибе из БиХ, након што је додатним протоколом уз Привремени трговински споразум БиХ и Европске комисије почетком прошле године омогућено повећање квота за бесцарински извоз рибе са тадашњих 120 на 700 тона рибе, те извоз још 120 тона рибе уз одређену царину.

Усвојене су појединачне информације о активностима на успостављању пољопривредног информационог система у БиХ, те о компонентама система и о унапређењу Регистра пољопривредних газдинстава и Регистра клијената у БиХ, који су успостављени на основу Закона о пољопривреди, прехрани и руралном развоју БиХ.

Министарство спољне трговине и економских односа ће, у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта, наставити активности с циљем подршке развоју овог сектора.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Мапе пута ради стварања услова за извоз производа животињског и биљног поријекла у БиХ.

Извјештај даје шири приказ активности које је спровело Министарство спољне трговине и економских односа са осталим надлежним институцијама, и то Управом БиХ за заштиту здравља биља, Канцеларијом за ветеринарство и Агенцијом за безбједност хране БиХ.

Ријеч је о десетинама мјера које су реализоване у прошлој години ради омогућавања и задржавања достигнутог степена извоза производа животињског и биљног поријекла из БиХ.

Савјет министара донио је Правилник о измјенама и допуни Правилника о мјерама у случају откривања релевантних серотипова салмонеле од интереса за јавно здравство код перади, са ознаком "ЕИ", као својеврсном потврдом одговарајуће усклађености са легислативом ЕУ у овој области.

Измјенама и допунама Правилника, које је припремила Канцеларија за ветеринарство, обезбјеђује се боља контрола салмонелозе код перади у складу са препорукама које је БиХ добила током експертске посјете у оквиру пројекта "ФАРМА два".

Усвојен програм економских реформи до 2020. године

Савјет министара БиХ усвојио је Програм економских реформи БиХ за период 2018-2020. година, који садржи средњорочни макроекономски и фискални оквир, укључујући фискалне мјере, те свеобухватан програм структурних реформи с циљем побољшања раста и конкурентности земље.Програм јача и проширује сарадњу између БиХ и ентитета на спровођењу реформи у областима јавних финансија, транспортног тржишта, пољопривреде, шумарства и водопривреде, пословног амбијента и смањења неформалне економије, те повезивања тржишта рада и образовања, односно повећања ефикасности тржишта рада. 

"Ниво БиХ остаје посвећен реформама у области трговине и инвестиција, док ће ентитети заједно радити на смањењу оптерећености рада и побољшању здравственог сектора", саопштено је из Савјета министара. 

Усвојени Програм, уз одређене допуне предсједавајућег и министара, биће упућен Европској комисији до сутра. 

Програм економских реформи до 2020. године резултат је заједничког рада координатора именованих у име Владе Федерације БиХ и Владе Републике Српске,  представника министарстава у Савјету министара, ентитетских министарстава, Централне банке БиХ, Дирекције за економско планирање и сарадњу са Европском комисијом и Организацијом за економску сарадњу и развој. 

Савјет министара усвојио је извјештај Министарства финансија и трезора "Преглед активности донатора 2016", који пружа свеобухватан преглед пројеката и програма подржаних средствима Службене помоћи за развој (ОДА), информације о најновијим развојним активностима и реформама спроведеним у приоритетним секторима развоја у БиХ у овом периоду, као и планиране активности. 

Укупно је алоцирано 550,59 милиона евра ОДА помоћи у 2016. години, од чега су 162,22 милиона грантови, а 388,37 милиона евра зајмови, што представља раст од 126,06 милиона евра или 30 одсто у односу на претходну годину. 

"Укупно исплаћена ОДА средства у 2016. години износе 449,65 милиона евра, од чега су 145,16 милиона грантови, а 304,49 милиона зајмови, што је пораст исплаћених средстава у односу на 2015. годину", поручили су из Савјета. 

Највећи удио међународне развојне помоћи у 2016. години издвојен је за сектор транспорта. Највећи кредитори били су Европска банка за обнову и развој, Европска инвестициона банка, Свјетска банка и Њемачка, а највећи донатори ЕУ, САД/УСАИД, УН, Њемачка, Швајцарска и Шведска (Сида).

Овај извјештај биће доступан на веб-страницама Министарства финансија и трезора и Форума за координацију донатора. 

Савјет министара БиХ усвојио је ревидирану оквирну Стратегију развоја науке у БиХ до 2022. године, која даје стратешке смјернице и план дјеловања за развој ове области у БиХ. 

Доношењем ове стратегије, Савјет министара жели да помогне просперитетном развоју науке и истраживања, и интегрише БиХ у европски простор науке. 

У Стратегију је уграђено ново поглавље "БиХ у европском истраживачком простору - ЕРА приоритети, имплементација у БиХ", а посебна пажња посвећена је иновацијама путем поглавља "Повезаност науке и привреде". 

Спровођење ове стратегије позитивно ће се одразити на области привреде, образовања и културе у БиХ. Стратегија садржи 10 кључних циљева и десетине мјера и активности које надлежне институције треба да спроведу како би до 2022. године помогле изградњу и развој БиХ "као савременог друштва знања". 

Један од циљева је обезбјеђивање водеће улоге науке и технологије као фактора дугорочног развоја земље осигурањем консензуса свих доносилаца одлука у смислу да развој науке представља општи интерес. 

Савјет министара БиХ одлучио је о додјели грант средстава "Смјештај и правна помоћ за странце жртве трговине људима" за прошлу годину у складу са Законом о странцима и Удружењу грађана "Медика" из Зенице усмјерио 11.795 КМ, а Међународном форуму солидарности - "ЕММАУС" 6.975 КМ. 

Одулка је донесена након расписаног јавног позива и извјештаја невладиних организација о броју странаца жртава трговине људима смјештеним у сигурне куће и пруженој правној помоћи у периоду од 1. децембра 2016. до 1. децембра 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана