Савјет Европе усвојио Резолуцију о БиХ, одбијени амандмани из РС

Срна
Савјет Европе усвојио Резолуцију о БиХ, одбијени амандмани из РС

Сарајево - Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је вечерас у Стразбуру Резолуцију о БиХ у предложеној форми, која, према ријечима члана парламентарне делегације БиХ у парламенту Савјета Европе Милице Марковић, представља преточену причу сарајевског политичког миљеа.

"Моја два амандмана које сам уложила на проблематизовање ентитетског гласања које је постављено као проблем за правну реформу у БиХ, Дан Републике Српске и проблем што Република Српска није регистровала војну имовину на име БиХ као својину одбили су Мониторинг комитет и Парламентарна скупштина Савјета Европе", рекла је Марковићева Срни.

Она је додала да су њени амандмани одбијени уз образложење да нису имали лошу намјеру, већ да су указали на та питања као упозорење.

"Гласала сам против Резолуције јер сматрам да и Резолуција и извјештај Мониторинг комитета у одређеном дијелу прозива и оптерећује само Републику Српску за проблеме који данас постоје у БиХ. То је показала и дискусија у којој се нико није дотакао проблема правосудних институција, њихове политизације, као ни питања тероризма који је пријетња не само за грађане БиХ него и региона", појаснила је Марковићева.

Према њеним ријечима, за друге чланове делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе текст Резоулиције и извјештај Мониторинг тима нису проблематични и, како је навела, сасвим су уравнотежени.

"За мене је било и те како проблематично и с обзиром да су одбијени моји амандмани гласала сам против Резолуције", напоменула је Марковићева.

Она је потврдила да је за новог комесара Савјета Европе за људска права именована Дуња Мијатовић из БиХ.

"Она је изабрана вечерас у другом кругу за комесара тако да ће БиХ сада имати комесара за људска права Савјета Европе на мандат од шест година", додала је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана