Савез за промјене разбија српски корпус

Ведрана Кулага фото: А. Чавић
Савез за промјене разбија српски корпус

Бањалука - Заштита интереса РС мора бити изнад интереса сваке политичке странке из Српске и о свим отвореним темама треба разговарати.

Закључено је то на састанку представника дијела парламентарних странака из РС, који је одржан у петак у Бањалуци на иницијативу предсједника РС Милорада Додика. Његовом позиву за дијалог о кључним темама за РС одазвали су се потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, лидери ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић, ПУП-а Илија Стеванчевић и СРС Драган Ђурђевић, те члан СДС-К и потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић. На састанак нису дошли челници СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СРС РС, који су у опозицији у РС, а у власти на нивоу БиХ.

Недолазак представника странака окупљених у Савезу за промјене оцијењен је неприхватљивим и лошим кораком за заштиту интереса РС. Оцијењено је да њихови представници лоше раде у институцијама БиХ и без координације са институцијама у Бањалуци.

- Без обзира на овакав став странака окупљених око Савеза за промјене, у понедјељак ћу поново свим странкама упутити позив за састанак и чекаћу их у идући петак у 15 часова у Палати Републике - нагласио је Додик.

Оцијенио је да вишемјесечна полемика између странака из РС, које су у власти на нивоу БиХ и владајућег блока у Српској, заслужује да буде тема отвореног дијалога. То је, оцијенио је Додик, посебно у вријеме када се припремају информације и други планови и циљеви за идућу годину.

- Тренутни однос СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СРС РС је неприхватљив. Нису се одазвали позиву на разговор, а на све критике одговарају криминализацијом РС. Корупција је њихов једини одговор и као папагаји понављају недоказане приче, које им служе као покриће за њихов лош рад - рекао је Додик.

Поручио је да леђа странака Савеза за промјене чува лидер СДА Бакир Изетбеговић.

- Постоји потреба да буду рјешавана питања за будућност, а ако неко не жели да дође и то је његова порука. Требало је да се састанемо и рјешавамо отворена питања у РС. У вријеме када се Европа хомогенизује, када су се у хрватском народу у БиХ окупили политички опоненти, а најављују то и код Бошњака, очигледне су намјере да српски корпус остане разједињен - рекао је Додик и нагласио да Српска мора бити видљива у свим процесима.

Радмановић је нагласио да је СНСД опредијељен за очување и јачање РС и за разговор, али да је врхунац изненађења одбијање представника Савеза за промјене да се одазову позиву предсједника РС на разговор.

- Потребно је збијање редова против свих оних који се боре против РС, јер тренутно у Сарајеву нема никога ко подржава Српску - рекао је Радмановић.

У ДНС-у су истакли да је долазак на састанак био логичан потез.

- Предсједник РС је највиша инстанца и једини који је по Уставу овлашћен да сазива овакве састанке. Ако Савез за промјене штити интерес РС, морали су се одазвати - рекао је Павић.

Ђокић је рекао да се СП увијек залагао за дијалог и да су недоласком на састанак СДС, ПДП, НДП и СРС РС показали да немају минимум поштовања према институцији предсједника Републике. Ђурђевић је изразио наду да ће се на новом састанку појавити и Савез за промјене, док је Стевандић истакао да су састанку требали да присуствују сви позвани и да искључе личне квалификације, јер су теме разговора биле важне за РС. Стеванчевић је подсјетио да је још 2013. године упутио отворено писмо Додику и предсједнику СДС-а Младену Босићу да прекину међусобна нападања и да се окрену проблемима у РС.

Савез за промјене

Представници СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СРС РС су у четвртак поручили да нема потребе да иду на састанак код предсједника РС, јер његов позив не гарантује да је одлучио да почне дјеловати на уставан начин. Младен Босић казао је да у оваквим околностима не постоје услови за цивилизован и продуктиван дијалог са предсједником РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана