Савез за промјене још дрма изборни дебакл

Ведрана Кулага
Савез за промјене још дрма изборни дебакл

Бањалука - Савез за промјене не успијева да врати јединство међу својим чланицама пољуљано тешким поразом на локалним изборима, а да свако иде својим путем најјасније се показало њиховим гласањем о предложеном закону о Дану РС.

Прве варнице између СДС-а, ПДП-а и НДП-а, странака које чине окосницу Савеза за промјене, јавиле су се послије изборне ноћи када је постало јасно да су доживјели пораз, који је посебно уздрмао СДС. Из страначких табора нису биле ријетке изјаве да кривица није само њихова, већ и партнерских странака. Потпуно размимоилажење у ставовима изашло је на видјело на сједници Народне скупштине РС када су посланици СДС-а подржали предложени закон о Дану РС, ПДП био уздржан, а НДП и НС против.

Такав расплет новоизабрани лидер СДС-а Вукота Говедарица оправдао је историјском повезаношћу странке са 9. јануаром.

- СДС је и поред штурог и непотпуног закона одлучио да га подржи, имајући посебно у виду историјску позицију СДС-а која је садржана у 9. јануару - рекао је Говедарица послије посебне сједнице парламента РС, који јуче није одговарао на телефонске позиве.

Посланик НС-а Адам Шукало на скрива чуђење због дешавања у скупштинској сали, истичући да су покушали да се консултују са партнерима, али да је СДС одлучио уочи самог гласања.

- Нисмо били упознати са тиме све до самог момента гласања и питање за СДС је зашто су тако гласали. Колико сам видио, НДП је извукао картице, тако да нису ни учествовали у гласању. Ми нисмо били спремни да будемо саучесници у укидању Дана Републике као републичког празника - рекао је Шукало и додао да у четири члана усвојеног закона нигдје не стоји да је тај секуларни празник и републички.

Генерални секретар ПДП-а Мирослав Брчкало различито дјеловање странака Савеза за промјене објашњава ријечима да није први пут да не гласају исто.

- Било је консултација у вријеме расправе и пауза. Ми смо били убијеђени да је бољи био приједлог закона који је предложио лидер НДП-а Драган Чавић, него из Владе. Било би дегутантно цијели дан критиковати приједлог из Владе, а на крају га подржати - рекао је Брчкало.

Посланици НДП-а Драган Чавић и Крсто Јандрић јуче нису одговарали на телефонске позиве. Чавић је послије сједнице парламента РС казао да НДП није подржао закон јер није имао за шта да гласа. Замјеник предсједника НДП-а Здравко Крсмановић каже да су посланици СДС-а у Народној скупштини РС гласали емотивно.

- Развој ситуације у скупштинској сали не треба посматрати као израз разједињености. Стекао сам утисак да је то било емотивно гласање СДС-а. Гласали су емотивно, а не разумно - истакао је Крсмановић.

Челници странака које чине Савез за промјене нису сједали за сто послије избора, иако је већ дан након њих најављивано да у што краћем времену морају анализирати резултате и детектовати узроке пораза. Када ће се то догодити, нико још не може да каже. Партнери очекују да Говедарица преузме одговорност и као лидер најјаче странке у блоку сазове састанак челника Савеза за промјене.

Шукало каже да су више пута иницирали да се чланице Савеза за промјене бар неформално састану, али да састанка још није било.

- Јасно је да СДС треба да то преузме на себе. Мислим да је ово право вријеме да се то деси, јер ако прође још времена, постаће бесмислено и да се састајемо. Морамо што прије видјети како ћемо и да ли ћемо даље - истиче Шукало.

Брчкало наглашава да нема информација о могућем састанку чланица Савеза за промјене. Предсједништво ПДП-а ће засједати у недјељу у Бијељини, а Главни одбор 6. новембра у Бањалуци, али није познато да ли ће партнери чекати исход тих састанака.

Крсмановић каже да ће разговори у Савезу за промјене бити настављени и да би сједница Предсједништва НДП-а требало да буде одржана почетком идућег мјесеца.

Предсједник СРС-а РС Миланко Михајлица није одговарао на телефонске позиве.

Тадићев насљедник

Насљедник Огњена Тадића који је почетком мјесеца поднио оставку на све страначке функције, међу којима је мјесто потпредсједника, ускоро би требало да буде изабран.

- Сједница Предсједништва странке на којој ће бити ријечи и о томе биће одржана најкасније до понедјељка - потврдио је потпредсједник СДС-а Милован Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана