Шаровић: Спасавање живота није супротно политичким одлукама

Дарко Момић
Шаровић: Спасавање живота није супротно политичким одлукама

БАЊАЛУКА - Предсједници опозиционих странака у Српској немају усаглашен став и заједнички одговор на питања да ли Милорад Додик треба да учествује на сједници Предсједништва БиХ на чијем дневном реду би било само давање сагласности за коришћење хеликоптера Оружаних снага БиХ за гашење пожара и да ли би тиме били прекршени закључци Народне скупштине РС.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић децидирано сматра да не би били прекршени закључци Народне скупштине РС, први човјек ДНС-а Ненад Нешић увијено каже да су скупштински закључци недвосмислени, али да се увијек може направити изузетак, док је лидер ПДП-а Бранислав Бореновић избјегао директан одговор на наведена питања.

- Свако наше лично учешће у раду којим се усљед природних катастрофа или ванредних догађаја спасавају животи људи и спречава уништавање имовине, осим што је високо хумано, по мени је и оправдано. Такво понашање надилази све и није у колизији са било каквим другим политичким ставовима и одлукама - каже Шаровић у одговору на наша питања.

Ненад Нешић каже да је живот већи од политике, а природа јача од човјека, истичући да се увијек када су у питању животи и када природа покаже сву своју непредвидиву нарав, мора наћи модус да они буду спасени.

- Чињеница је да су закључци НСРС недвосмислени, али постоје ситуације када се могу и требају направити изузеци. Елементарна непогода је такав случај. Помоћ људима у невољи је важнија од политичких сукобљавања. И ово што се дешава са пожарима говори колико смо упућени једни на друге и колико је бесмислена политика подметања ногу. Све то говори колико су потребне промјене и у Републици Српској и у БиХ - каже Нешић.

За разлику од њих двојице, лидер ПДП-а Бранислав Бореновић није дао директан одговор на наша питања.

- Ми да вршимо власт сигурно бисмо претходно сагледали све ризике и ситуације које се могу десити и прецизно анализирали наредне кораке, што ова власт не чини, нити је чинила. Њихова рјешења су углавном за дневно-политичку потребу и оно што су до сада нудили директно је утицало на животе људи - каже Бореновић.

Према његовим ријечима, коалиција СНСД-СДА-ХДЗ се могла договорити о НАТО путу, акцизама, функцијама и привилегијама, сада треба наћи рјешење и за ситуацију коју је проузроковао Инцко својом сулудом одлуком, али и ситуације попут суша и пожара које угрожавају људе и у Српској и у ФБиХ.

- Показује се такође и да ликовање из ФБиХ због наметнутог закона није донијело никакво добро - каже Бореновић.

До закључења овог броја “Гласа Српске” нисмо успјели добити коментар из кабинета Милорада Додика на овакве ставове опозиционара.

Хајка

Из Сарајева је прошле седмице покренута права хајка против Милорада Додика и замјеника министра одбране БиХ Мирка Околића да опструишу давање сагласности за ангажовање хеликоптера Оружаних снага БиХ за гашење пожара. Тој хајци претходили су напади на Додика, у којима су учествовали и поједини медији из Српске, да је учествовао у раду сједнице Предсједништва БиХ на којој је одлучивано о именовању чланова Управног одбора Централне банке БиХ и тиме прекршио закључке Народне скупштине РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана