Шаровић: Продужен повлаштени увоз робе из БиХ на америчко тржиште

Срна
Шаровић: Продужен повлаштени увоз робе из БиХ на америчко тржиште

Сарајево- Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић саопштио је да су САД омогућиле БиХ ново продужење повлаштеног увоза у ову земљу.

“За све привредне субјекте који извозе или се припремају за извоз робе на тржиште САД продужено је важење Генералног система преференција САД за БиХ, који је важио до краја прошле године”, наводи се у саопштењу из Шаровићевог кабинета и прецизира да ће новом ревизијом америчког Конгреса, преференција важити од 22. априла ове до 31. децембра 2020. године.

Генерални систем преференција, објашњава се у саопштењу, важи ретроактивно, тако да увозници, који су платили царину на робу која је раније била на режиму бесцаринског увоза у САД, могу тражити рефундирање царинских трошкова насталих током трајања процеса ревизије између 1. јануара и 22. априла ове године.

Генерални систем преференција САД је програм за унапређење привредног раста у земљама у развоју, путем омогућавање повлаштеног увоза.

БиХ је на листи земаља којима су додијељене повластице на основу којих привредници добијају повлаштени царински третман за одређене производе при извозу у САД.

Повлаштени извоз у САД примјењује се на највећи број индустријских и пољопривредних производа, као и на одређене текстилне производе, уколико се испуне одређени услови које дефинише земља, давалац Генералног система преференција.

Један од услова јесте и поријекло, односно да роба мора бити у потпуности добијена или произведена у БиХ или да је произведена у БиХ са најмање 35 одсто додате вриједности приликом уласка у САД, те да је директно испоручена из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана