Шаровић предложио Савјету министара БиХ да прихвати инцијативу "мали Шенген"

Агенције
Шаровић предложио Савјету министара БиХ да прихвати инцијативу "мали Шенген"

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић, упутио је данас Савјету министара БиХ приједлог за прихватање иницијативе "мали Шенген" и заједничке декларације за унапређење регионалног економског простора.

Ријеч је о инцијативи којом се омогућава потпуно и слободно кретање људи, робе, капитала и услуга у цијелом региону.

Декларацију о томе недавно су у Новом Саду потписали предсјединк Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама.

Они су том приликом поручили да је та иницијатива отворена за све земје региона које су позвали да им се прикључе.

Циљ иницијативе је уклањање граничних контрола и других препрека слободном кретању унутар зоне слободне трговине - ЦЕФТА за све земље Западног Балкана, најдаље до 2021.

Иницијатива између осталог предвиђа могућност преласка граница са личном картом, признавање диплома и једнаку могућност рада са стеченим квалификацијама, у свим земљама региона.

Такође, омогућиће се несметан проток роба, без задржавања на границама, што је посебно значајно ако се има у виду да према подацима Свјетске банке, камиони на граничним прелазима унутар Западног Балкана годишње проводе око 26 милиона сати.

Став Шаровића је да Савјет министара БиХ треба да подржи ову иницијативу у најкраћем могућем року, уз процјену да ће њено ступање на снагу снажно утицати на економски раст свих земаља региона, пренијела је сарајевска Н1 тв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана