Шаровић: Отплата дуга за Руски гас је обавеза ентитета

Срна
Шаровић: Отплата дуга за Руски гас је обавеза ентитета

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да је плаћање дуга БиХ за испоручени гас Руској Федерацији питање за владе Републике Српске и Федерације БиХ.

Шаровић је рекао новинарима у Сарајеву да је то питање актуелизовано одмах након исплате клириншког дуга, појашњавајући да су из Руске Федерације тражили одговор из БиХ и припрему плана исплате дуговања за испоручени гас у износу од око 104 милиона долара.


Он каже да ће вјероватно о томе бити разговарано и на енергетском самиту у Москви за петнаестак дана.

"Плаћање дуга БиХ за испоручени гас Руској Федерацији питање је за владе ентитета које су безуспјешно у посљедњих пет-шет година покушавале да се договоре колико који ентитет треба да плати од укупног износа дуга", рекао је Шаровић.

Он је навео да је о томе разговарао са амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим, те да је упутио писмо ентитетским премијерима да двије владе направе план отплате дуга, који се у међувремену смањио са 104 милиона на 99 милиона долара, јер је Федерација БиХ отплатила око пет милиона долара.

Шаровић сматра да је потписивање Уговора са Транспортном заједницом добра ствар и да доноси дугорочну корист за БиХ и регион у инфраструктурном и финансијском смислу.

Говорећи о евентуалном доношењу закона о акцизама у БиХ, Шаровић је навео да тренутна политичка атмосфера и однос снага у парламенту БиХ не обећавају квалитетно рјешење овог питања.

"Конкретно, мале су шансе за тако нешто", закључио је Шаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана