Шаровић нашао мјеста за Миличевића и Говедарицу

Ведрана Кулага
Шаровић нашао мјеста за Миличевића и Говедарицу

Бањалука - СДС најкасније крајем овог или почетком идућег мјесеца почиње расподјелу позиција у врху странке након што је недавно Мирко Шаровић преузео предсједничку фотељу, а као његов замјеник све више се помиње Милан Миличевић којег би на мјесту предсједника Главног одбора могао да замијени бивши лидер Вукота Говедарица.

Након избора Шаровића за предсједника СДС-а крајем јуна, најављено је да највећу опозициону странку чекају бројне промјене, а још тада је речено да ће бити уведена функција замјеника предсједника, што ранијих година није био случај.

Главни одбор СДС-а проширен је на више од 100 чланова, а прва сједница тог страначког тијела могла би, како је потврђено “Гласу Српске”, бити одржана до краја августа или почетком септембра. Тачан термин зависи од обавеза и годишњих одмора чланова. То је потврдио и потпредсједник СДС-а Немања Васић.

- Анкетирани су чланови Главног одбора како би се видјело какво је стање и када би могли да се састану. У опцији је посљедњи викенд у августу или почетак септембра. Ред би био да сви присуствују, а потребно је уважити и то што су људи на годишњем одмору - рекао је Васић који је оцијенио да ће сигурно бити промјена у врху странке, не улазећи у детаље.

Ко ће доћи на позицију замјеника зависи, како је рекао, од лидера странке, а у добром дијелу чланства сматрају да на то мјесто треба да дође Миличевић који је са тијесном разликом изгубио од Шаровића у трци за предсједника.

Миличевић и Шаровић нису одговарали на позиве, а саговорник “Гласа” из СДС-а истиче да многи виде Миличевића у самом врху јер је показао снагу и жељу да странка постане боља и јача.

- Видјећемо шта ће се десити. Прво, треба да буде уважен завидан број гласова који је добио, а друго, то да је наш основни циљ - помирење у странци. То би био један од потеза који би довео до тога и јединства које нам је потребно - рекао је наш саговорник.

Имајући у види да је сам Шаровић након избора за предсједника истакао да су Миличевић и Говедарица важни људи за које увијек има мјеста у СДС-у, помиње се и то да би управо Говедарица могао да преузме руководећу позицију у Главном одбору странке.

- Све, углавном, морамо да завршимо до краја септембра, и то најкасније, јер морамо да озбиљно радимо како бисмо спремни дочекали идућу годину у којој су локални избори, гдје јуримо најбољи резултат - закључио је саговорник близак преговорима у највећој опозиционој странци у Српској.

Руководство би најкасније у октобру требало да комплетира и СНСД јер су и у овој странци на Сабору половином јуна реизабрали Милорада Додика за лидера те изабрали нови сазив Главног одбора који броји готово 500 чланова. У тој странци истичу да сједница Главног одбора не би требало да буде прије краја септембра или почетка октобра.

- Вјероватно неће бити већих промјена када је ријеч о потпредсједницима, а могло би бити измјена у Предсједништву СНСД-а. На првој сједници Главног одбора биће биран и генерални секретар - казали су у СНСД-у. 

Бореновић једини кандидат

У унутарстраначким изборима је увелико и ПДП. Његов сабор на којем ће бити изабрано ново руководство заказан је за крај септембра. Једини кандидат за предсједника је за сада, потврдила је портпаролка странке Ања Петровић, актуелни лидер Бранислав Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана