Шаровић гомила чиновнике и не мари за забрану

Жељка Домазет
Шаровић гомила чиновнике и не мари за забрану

Сарајево - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ од када је на његовом челу функционер СДС-а Мирко Шаровић запослило је 28 нових чиновника које је примало на основу конкурса за попуњавање радних мјеста, ангажовања приправника и уговора о дјелу.

Мада је Савјет министара БиХ донио одлуку да због неопходних уштеда буџетског новца нема пријема нове радне снаге и да се евентуалне потребе подмирују из постојећих ресурса, Министарство спољне трговине и економских односа је као и остала у овом мандату ангажовало нове људе.

У одговору који је Савјет министара послао на питање посланика СДП-а у Парламенту БиХ Саше Магазиновића, наведено је да је у Министарству спољне трговине и економских односа 12 људи примљено на основу конкурса у стални радни однос. У 2015, првој години мандата, примљена су два радника, а осталих десет прошле године.

У Министарству спољне трговине и економских односа појашњавају да су нови радници запошљавани због одласка дотадашњих у пензију или на друга радна мјеста. Висина плата примљених стручних сарадника и руководилаца сектора у одговору није наведена.

На основу уговора о дјелу ангажовано је осам радника. У првој години мандата ангажована су три чије су плате износиле по 800, а у прошлој још три која су зарађивала по 1.200 марака. Исти износ зарадила су и два радника која су ангажована на основу уговора о дјелу током ове године. Они су углавном ангажовани за послове пружања помоћи за одржавање рачунарског система и израду и припрему документације.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је у периоду од 12. октобра 2015. до 12. октобра 2016. године запослило и осам приправника који су на различитим пословима одрадили приправнички стаж.

Иако се у Министарству спољне трговине и економских односа правдају искључиво попуњавањем упражњених мјеста подаци из буџета институција говоре да је број запослених повећан. Министарство спољне трговине и економских односа је буџетом у 2104. години добило новац за 184 запослена, а на крају године имало је 172 радника. Буџетом за прошлу годину добило је новац за 186 запослених.

Руководиоци у осталим министарствима на нивоу БиХ протеклих година су на основу уговора о дјелу ангажовали десетине људи међу којима је велики број обављао послове за које су задужени службеници који већ раде.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић наглашава да, и поред чињенице да се Савјет министара обавезао да неће бити новог запошљавања и да је за свако ново радно мјесто неопходна сагласност, подаци о броју запослених јасно говоре да се у институцијама врло лако договоре када је ријеч о ухљебљењу кадра странака у власти на нивоу БиХ.

- Нове раднике примају и на позиције које постоје по систематизацији, а нису биле попуњене до сада јер за тим није било реалне потребе. Сада су пожурили да и то искористе. Користе све могућности да прије избора ухљебе страначки кадар. Ревизори годинама упозоравају на велики број запослених на основу уговора о дјелу иако су по систематизацији за те послове предвиђени стално запослени - истакла је Мајкићева.

Напомиње да се пријем нове радне снаге нарочито увећава уочи избора.

- Имамо и ситуацију да странке на власти убрзано раде и на слању свог кадра на различите дестинације у свијету кроз дипломатско-конзуларну мрежу. До избора ће учинити све да се све дестинације попуне и ново запошљавање ће бити нарочито изражено. Оно по чему ће ова власт бити запамћена јесте неефикасност у раду и ефикасност у страначком запошљавању - рекла је Мајкићева.

Рекордер

Апсолутни рекордер у запошљавању у овом мандату је Министарство иностраних послова БиХ, којим руководи кадар ПДП-а Игор Црнадак. Овај ресор савјета министара БиХ је од почетка 2015. до краја 2017. године ангажовао чак 125 људи на основу уговора о дјелу.

Запослена су 53 техничка секретара, 36 радника је распоређено на пословима испомоћи, а ангажовано је и 30 возача међу којима шесторица обављају и послове домара, док је остатак примљен на радна мјеста лектора, преводилаца, обезбјеђења и за обављање канцеларијских послова. Министарство иностраних послова је у исто вријеме на основу јавних конкурса и екстерних премјештаја запослило 26 службеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана