Шаровић: ЕБРД велика прилика за снажнији раст БиХ

nezavisne.com
Шаровић: ЕБРД велика прилика за снажнији раст БиХ

Сарајево - ЕБРД инвестициона конференција је велика прилика да се кроз повезивање економија осигура снажнији раст Босне и Херцеговине, поручио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

БиХ ће три дана, од 7. до 9. маја, бити центар занимања највећих инвеститора Европе и свијета, што је, истиче Шаровић за “Независне”, ријетко добра прилика за представљање БиХ и њених потенцијала, али и за поправљање имиџа БиХ, посебно када је ријеч о пословним и инвестиционим приликама. Он је привреднике позвао да искористе шансу и доставе властите пројекте и идеје, јер што је више идеја, то је више и могућности.

“Искористите ову јединствену прилику и повежите се с бизнисменима из цијелог свијета, ширите своје послове и визије и помјерајте властите границе. Ово је прилика, и то сматрам посебно важним, за инвестирање у пројекте који ће омогућити нова запошљавања и спријечити, нажалост, све масовнији одлазак из БиХ. Сматрам ово горућим проблемом наше земље, а управо ова конференција пружа могућност за покретање нових старт-уп фирми, које ће генерисати нове индустрије, задржати младе људе и пружити им прилику за рад и напредовање”, рекао је Шаровић.

ИТ сектор је млада грана у БиХ, али грана која се јако брзо развија и много обећава.

“На посебној инвестиционој сесији промовисаћемо овај, али и друге секторе гдје вјерујемо да имамо велике потенцијале, као што су туризам, ауто и металска индустрија и пољопривреда”, појаснио је Шаровић.

Процјене Свјетске туристичке организације стављају БиХ на врх листе по стопи раста туризма.

“Приходи од туризма дају велики допринос бх. привреди, а као резултат тога имамо снажан годишњи раст броја долазака туриста и брзо ширење услуга у овом сектору. Само број кинеских туриста ове године достићи ће 100.000. Овај високи потенцијал свакако даје велике могућности које се морају додатно искористити”, рекао је Шаровић за “Независне”.

Ауто-индустрија и производња ауто-дијелова такође представљају огроман извозни потенцијал, посебно што, како је нагласио, развијамо компоненте за електричне аутомобиле и ужурбано радимо на олакшању легислативе и прихватању свјетских трендова тзв. зелених градова.

И пољопривреда у Босни и Херцеговини представља огроман потенцијал.

“Учешће пољопривреде у укупној запослености релативно је високо и износи око 19% радно способног становништва. Задњих година омогућили смо пољопривредницима да са својим производима изађу на свјетско тржиште, а млијечна, перадарска, али и друге индустрије све више јачају и траже нове подстицаје за јачање и ширење”, каже Шаровић.

Он је нагласио да ће посебно организоване сесије на овој конференцији свима пружити прилику да сазнају како нове дигиталне технологије интегрисати у своје компаније и помоћи себи у развоју пословних модела за отворање нових тржишта, развој и запошљавање, али и које трендове можемо интегрисати у своје макроекономске и геостратешке снаге.

“Самит се одржава у значајном тренутку за западни Балкан и вјерујемо да ће на овом скупу бити представници односно лидери земаља западног Балкана, а основна порука ЕБРД-а за овај самит биће стабилност регије за инвестиције у БиХ”, поручио је Шаровић.

На скупу ће бити министри финансија, гувернери централних банака, представници 67 чланица ЕБРД-а, једне од водећих глобалних финансијских институција. Биће, такође, присутни представници Европске комисије, потпредсједник ЕК и руководство ЕБРД-а, као и лидери земаља западног Балкана.

ЕБРД је један од кључних инвеститора у БиХ и у посљедних 20 година уложио је више од двије милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана