Сарајевским Србима није било опстанка на њиховим огњиштима

Срна
Сарајевским Србима није било опстанка на њиховим огњиштима

Бањалука - Предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић изјавио је јуче у Бањалуци да постоје покушаји да се прикаже да је око 120.000 Срба морало да напусти Сарајево под политичким притиском, иако су Срби у том граду малтретирани, мучени и убијани по бројним логорима.

- Све оне који размишљају на такав начин питам како би се понашали у ситуацији у којој су били сарајевски Срби ако узмемо у обзир да су Срби који су у рату остали у Сарајеву и на одређен начин показали лојалност тадашњим властима били малтретирани, мучени и убијани по бројним логорима као што су “Силос”, “Тарчин”, “Казани” и други - рекао је Милуновић на конференцији за медије.

Он је нагласио да не смије бити заборављена чињеница да је тадашњи политички лидер Бошњака Алија Изетбеговић јавно изјавио да ће сви они који су носили пушке трпјети посљедице и санкције.

- Упркос томе, Србима није било опстанка на њиховим огњиштима и они су их морали напустити, а морали су чак да ископају и своје мртве да њихови гробови не би били скрнављени. Највећи број наших погинулих бораца, њих 969,  поново је сахрањено на војничком гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу - рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова прошле године установио обиљежавање егзодуса Срба из Сарајева као још један датум од републичког значаја.

- Ријеч је о подсјећању на мјесец када су Срби из Сарајева напустили своје домове и разишли се широм Републике Српске, Европе и свијета. Процјена је да је тада око 120.000 Срба напустило своје домове. То је јединствен случај да је тако велики број људи морао да напусти своја огњишта - истакао је Милуновић.

Двадесет три године од завршетка егзодуса сарајевских Срба биће обиљежене у суботу на Палама и Сокоцу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана