Сарајевски медији: Тужилаштво ће тражити 30 дана притвора за Новалића

Г.С.
Сарајевски медији: Тужилаштво ће тражити 30 дана притвора за Новалића

Тужилаштво БиХ ће до сутра ујутро предложити одређивање једномјесечног притвора за премијера ФБиХ Фадила Новалића, директора ФУЦЗ-а Фахрудина Солака и власника "Сребрене малине" Фикрета Хоџића, сазнаје klix.ba.

Како се сазнаје адвокати нису званично обавијештени о приједлогу за одређивање једномјесечног притвора. Но, приједлог ће добити до сутра (субота) ујутро како би имали неколико сати да спреме аргументацију за своје брањенике.

Како klix.ba сазнаје адвокати осумњиченог тројца су инсистирали да добију адекватно вријеме за припрему одбране за рочиште које ће бити одржано у току сутрашњег дана.

Негирао све што му се ставља на терет

Ухапшени премијер Федерације БиХ Фадил Новалић је пред тужиоцима одбацио све наводе који му се стављају на терет, а у вези са кривичним дјелима прање новца, фалсификовање докумената и примање мита.

Из извора блиских истрази сазнајемо да је Новалић током давања исказа и испитивања образложио како је текао цијели процес, од чувене сједнице на којој се разговарало о јавним набавкама по хитној процедури и набавци медицинске опреме без расписивања тендера.

Новалићу се највише спочитава управо та сједница односно закључак Владе ФБиХ. Тужиоци сматрају да је закључак Владе био мимо закона о јавним набавкама у једном од закључака.

Новалићу се ставља на терет да је он исходио да средства од 10,5 милиона КМ се додијеле Федералној управи цивилне заштите како би се купила медицинска опрема.

Каква је писма потписао премијер?

Тим тужиоца сумњичи премијера Федерације БиХ да је дио криминалног плана за долазак до десетак милиона КМ. Сада се поставља питање, ако је план и постојао, гдје је у том ланцу допремијерка Јелка Милићевић која је и командант Федералног штаба цивилне заштите.

"Ако је тачно да је постојао криминални план, мимо Јелке Милићевић тај план не би могао проћи.", испричао је за klix.ba извор близак истрази.

Тужилаштво испитује и све што се дешавало између Новалића, Солака и Хоџића, како је понуда "Сребрене малине" једно јутро стигла на мail Новалићевог кабинета те због чега је потписао два писма у име Владе ФБиХ којим се гарантује да се респиратори набављају за јавну употребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана