Сарајевске табле подривају Устав

Ведрана Кулага Симић
Сарајевске табле подривају Устав

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Недопустиво је да широм Сарајева постоје табле на којима пише да су Срби агресори и злочинци и због тога покрећемо оцјену уставности и законитости тих натписа, потврдио је за “Глас Српске” градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Бројне сарајевске улице су преименоване у протеклим годинама, табле са именима антифашиста и народних хероја тог времена су бачене, а стављене нове на којима су Срби, као један од три конститутивна народа, означени као злочинци. Ћосић је потврдио да ће у наредних десетак дана захтјев бити званично упућен Уставном суду БиХ.

- Тиме хоћемо да покажемо да су називи на таблама које су постављене, нарочито оне на сарајевској Вијећници, Маркалама, а на којима пише да су на “овом мјесту српски злочинци, агресори”, увредљиви за Србе са аспекта конститутивности народа. Хоћемо једноставно да кажемо да су Срби један од три конститутивна народа према Уставу и да нико нема право да их на тај начин карактерише као злочинце - истакао је Ћосић.

Други дио иницијативе се односи на називе улица, посебно оних гдје се ради о пресуђеним злочинцима из Другог свјетског рата.

- Тренутно је већи акценат на спорним таблама - додао је Ћосић и навео да је у федералним медијима читао о дискусији вијећника у Општинском вијећу Новог Сарајева о табли која говори о постројавању бораца Војске РС на Врацама, коју је извршио генерал Ратко Младић, те да је један вијећник рекао да ће ОХР-у упутити захтјев да та табла буде уклоњена.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ је још 2019. године званично упутио иницијативу Влади Кантона Сарајево за промјену назива више десетина улица у том кантону и враћање антифашистичких назива.

Предсједник тог одбора Ђорђе Радановић рекао је за “Глас Српске” да двије године причају о тој теми.

- У Сарајеву су промијенили називе 152 улице које су раније носиле српска имена или су имале српске топониме. На сцени је тежња Бошњака да и на тај начин укажу да је то њихов град, али не могу вријеђати Србе. На свакој трећој згради стоји нека табла да је српски фашистички агресор нешто урадио. На ту њихову акцију ми смо покренули контраакцију, односно да у Источном Сарајеву буде табла, споменик страдалим сарајевским Србима и на тај начин гурамо нашу истину, праву истину о дешавањима у том граду - казао је Радановић.

Из Одбора су раније указивали да су имена команданата антифашистичких јединица и народних хероја, умјетника и пјесника као што су Славко Родић и Перо Косорић, те Војислав Кецмановић Ђедо, Васо Мискин, Марија Бурсаћ, Радојка Лакић, Моша Пијаде одавно у Сарајеву замијењена именима из бошњачког корпуса или по неком другом критеријуму. Тако данас ту постоје Техерански трг, Пехливануша, улица Златних љиљана и Младих муслимана. Промијењени су и називи улица који су асоцирали на, како кажу, то да је нешто српско. Невесињска улица сада је Габријеле Морено, Требињска је постала улица Шерифа Лоје, а Подгрмечка је преименована у улицу Сунулах ефендије.

Споменик

Челници Источног Сарајева, са представницима бројних српских удружења, покренули су недавно причу о изградњи споменика страдалим сарајевским Србима. Љубиша Ћосић је рекао да ће у Источном Сарајеву бити постављен споменик страдалим Србима, првенствено цивилима у ратовима, а који ће свједочити да је 20. вијек био период страдања Срба на овим просторима.

- Још не знам да ли ће бити на Врацама, дијелу који припада Српској или на некој другој локацији. Битно је то да ће бити постављен и да ће свједочити о томе како су сарајевски Срби страдали - казао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана