Sarajevske table podrivaju Ustav

Vedrana Kulaga Simić
Sarajevske table podrivaju Ustav

ISTOČNO SARAJEVO - Nedopustivo je da širom Sarajeva postoje table na kojima piše da su Srbi agresori i zločinci i zbog toga pokrećemo ocjenu ustavnosti i zakonitosti tih natpisa, potvrdio je za “Glas Srpske” gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Brojne sarajevske ulice su preimenovane u proteklim godinama, table sa imenima antifašista i narodnih heroja tog vremena su bačene, a stavljene nove na kojima su Srbi, kao jedan od tri konstitutivna naroda, označeni kao zločinci. Ćosić je potvrdio da će u narednih desetak dana zahtjev biti zvanično upućen Ustavnom sudu BiH.

- Time hoćemo da pokažemo da su nazivi na tablama koje su postavljene, naročito one na sarajevskoj Vijećnici, Markalama, a na kojima piše da su na “ovom mjestu srpski zločinci, agresori”, uvredljivi za Srbe sa aspekta konstitutivnosti naroda. Hoćemo jednostavno da kažemo da su Srbi jedan od tri konstitutivna naroda prema Ustavu i da niko nema pravo da ih na taj način karakteriše kao zločince - istakao je Ćosić.

Drugi dio inicijative se odnosi na nazive ulica, posebno onih gdje se radi o presuđenim zločincima iz Drugog svjetskog rata.

- Trenutno je veći akcenat na spornim tablama - dodao je Ćosić i naveo da je u federalnim medijima čitao o diskusiji vijećnika u Opštinskom vijeću Novog Sarajeva o tabli koja govori o postrojavanju boraca Vojske RS na Vracama, koju je izvršio general Ratko Mladić, te da je jedan vijećnik rekao da će OHR-u uputiti zahtjev da ta tabla bude uklonjena.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH je još 2019. godine zvanično uputio inicijativu Vladi Kantona Sarajevo za promjenu naziva više desetina ulica u tom kantonu i vraćanje antifašističkih naziva.

Predsjednik tog odbora Đorđe Radanović rekao je za “Glas Srpske” da dvije godine pričaju o toj temi.

- U Sarajevu su promijenili nazive 152 ulice koje su ranije nosile srpska imena ili su imale srpske toponime. Na sceni je težnja Bošnjaka da i na taj način ukažu da je to njihov grad, ali ne mogu vrijeđati Srbe. Na svakoj trećoj zgradi stoji neka tabla da je srpski fašistički agresor nešto uradio. Na tu njihovu akciju mi smo pokrenuli kontraakciju, odnosno da u Istočnom Sarajevu bude tabla, spomenik stradalim sarajevskim Srbima i na taj način guramo našu istinu, pravu istinu o dešavanjima u tom gradu - kazao je Radanović.

Iz Odbora su ranije ukazivali da su imena komandanata antifašističkih jedinica i narodnih heroja, umjetnika i pjesnika kao što su Slavko Rodić i Pero Kosorić, te Vojislav Kecmanović Đedo, Vaso Miskin, Marija Bursać, Radojka Lakić, Moša Pijade odavno u Sarajevu zamijenjena imenima iz bošnjačkog korpusa ili po nekom drugom kriterijumu. Tako danas tu postoje Teheranski trg, Pehlivanuša, ulica Zlatnih ljiljana i Mladih muslimana. Promijenjeni su i nazivi ulica koji su asocirali na, kako kažu, to da je nešto srpsko. Nevesinjska ulica sada je Gabrijele Moreno, Trebinjska je postala ulica Šerifa Loje, a Podgrmečka je preimenovana u ulicu Sunulah efendije.

Spomenik

Čelnici Istočnog Sarajeva, sa predstavnicima brojnih srpskih udruženja, pokrenuli su nedavno priču o izgradnji spomenika stradalim sarajevskim Srbima. Ljubiša Ćosić je rekao da će u Istočnom Sarajevu biti postavljen spomenik stradalim Srbima, prvenstveno civilima u ratovima, a koji će svjedočiti da je 20. vijek bio period stradanja Srba na ovim prostorima.

- Još ne znam da li će biti na Vracama, dijelu koji pripada Srpskoj ili na nekoj drugoj lokaciji. Bitno je to da će biti postavljen i da će svjedočiti o tome kako su sarajevski Srbi stradali - kazao je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana