Сарајево сигурно неће признати Косово

Срна
Сарајево сигурно неће признати Косово

Београд - БиХ сигурно неће признати Косово, нити ће се то питање разматрати за вријеме мандата овог Савјета министара и Предсједништава БиХ, рекао је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.

Он је оцијенио да БиХ није жариште Европе у смислу ескалације неког сукоба, али да у политичком смислу не треба бити много паметан па видјети да овдје напетост константно постоји.


Црнадак је рекао да највећи проблем у односима БиХ и Србије представљају бошњачки политичари.

Он је рекао да је Републици Српској веома важан однос са Србијом, јер је ријеч о истом народу. "Срби из Републике Српске имају огромну љубав према Србији, заједничке интересе, од спортских па до стратешких ствари. Много нам је битно јачање односа са Србијом", рекао је он за "Вечерње новости".

Нажалост, каже Црнадак, српско-бошњачки правац има доста потешкоћа за који су најзаслужнији представници бошњачких политичара.

На питање да ли ће БиХ казнити нападаче на предсједника Србије Александара Вучића у Поточарима, Црнадак је рекао да је то највећа политичка мрља за БиХ и да се није смјело десити да напад прође некажњено.

"Могу да се само захвалим Србији и Вучићу, а тадашњем премијеру, што је реакција била умјерена и што овај случај не користи за константно прављење тензија", додао је он.

Црнадак је оцијенио да БиХ, нажалост, нема довољно спремности да се ради у складу са Дејтонским споразумом и због тога је често у кризама. "Срби као народ имају све потребне механизме да заштите своје интересе у БиХ. Ми немамо интерес да растурамо Дејтонски споразум", каже Црнадак.

Он је рекао да неће бити "Дејтона 2", нити је то нешто чиме се бави било ко на међународној сцени, него је то пука жеља једне групе људи у БиХ која периодично лансира ту причу у јавност. Према његовим риејчима, БиХ има будућност само двоентитетски уређена, како пише у оригиналном Дејтонском споразуму.

Црнадак је рекао да бошњачка политика већ двије деценије није показала пуно разумијевање и прихватање Републике Српске, што је темељни проблем сталних криза у БиХ.

"Оног момента када у Сарајеву схвате да јака Република Српска и народ који је воли нису препрека развоју БиХ, тада ће односи бити много бољи", сматра Црнадак.

Црнадак је рекао да је најбоље рјешење да странци оду, јер БиХ не може да постане чланица ЕУ са ОХР-ом и да очекује да му се коначно заврши мандат у БиХ, те додао да је главна перцепција странаца да БиХ има компликоване политичке односе и да су ти затегнути односи највећа препрека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана