Сарајево ради на штету Српске

М. Ч.
Сарајево ради на штету Српске

Бањалука - Дјеловање институција на нивоу БиХ у области саобраћајне инфраструктуре је неприхватљиво јер се одвија без адекватног учешћа надлежних институција РС и у супротности са уставном расподјелом надлежности у БиХ.

Саопштено је то јуче послије сједнице Владе на којој је усвојена информација о активностима које се предузимају на нивоу БиХ у вези са саобраћајном инфраструктуром. Представници РС још једном су изразили незадовољство због потеза министара из РС у Савјету министара истичући да не штите интересе Српске.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић рекао је да је РС искључена из свих радних тијела и контаката са међународном заједницом, гдје се доносе планови и програми, те због тога нема могућности да презентује своје приоритете. Проблема има и у области енергетике, а министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић рекао је да је недопустиво да Савјет министара креира политике у сектору енергетике и наноси штету РС.

Казао је да је РС забринута због ставова директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача да БиХ треба да буду уведене санкције јер није испунила преузете обавезе.

ПДП је јуче саопштио да представници ове странке и Савеза за промјене у институцијама БиХ никада неће прихватити било какве одлуке које угрожавају уставно-правну позицију и надлежности Српске.

Влада је јуче усвојила и Стратегију развоја образовања РС од 2015. до 2020. године, а једна од новина је да се у основном образовању уводи мала матура. Коментаришући блокаду рачуна предузећа "Путеви РС" због пресуде којом је предузећу "Електроунион" дужно да плати 3,4 милиона КМ, Трнинић је рекао да је то питање за правосуђе и да је невјероватно да фирма која није учествовала на тендеру добије тужбу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана