Салиховић: 2.078 година изреченог затвора за ратне злочине

Срна
Салиховић: 2.078 година изреченог затвора за ратне злочине

Сарајево - Главни тужилац БиХ Горан Салиховић рекао је да је до сада пред Судом БиХ изречено 2.078 година затвора за ратне злочине.

"Носимо три тешка бремена, ратни злочини, корупција, тероризам, ви сте ојачали институцију да уђемо у ту борбу, 60 одсто је повећано процесуирање ратних злочина у претходне три године. Ове године дошли смо до цифре од 2.078 година изреченог затвора за ратне злочине", рекао је Салиховић током расправе о Извјештају о раду Тужилаштва БиХ за 2015. годину пред Представничким домом БиХ.


Он је истакао да се ради и на случају некадашњег команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића.

"О Бобар банци и Павловић банци сам радио на истрази годину и по у тајности. Вјештачење је проблем, треба нам агенција за форензику", сматра Салиховић.

Према његовим ријечима, 124 борца из БиХ ратовала су на Блиском истоку.
"Од тога 48 је погинуло, 50 се вратило и процесуирамо их. Тренд одласка на ратишта смо зауставили и сада смо релативно сигурни", рекао је Салиховић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић рекао је да треба унаприједити институт за вјештачење јер мањкавости у овој области много утичу на судске одлуке.

Оцијенивши да сарадња парламента и Тужилаштва није на задовољавајућем нивоу, посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да није било пријава Тужилаштва по негативним ревизорским извјештајима.

"Многи случајеви ратних злочина нису процесуирани, мање сложени предмети треба да се пребаце на ентитетски ниво Тужилаштва, да би ефикасност била већа", истакла је она.

Милица Марковић /СНСД/ рекла је да се повећавају средства за институције Тужилаштва, а да је са друге стране "ћутање", док је Александра Пандуревић /СДС/ истакла да се само "четири имена тужилаца" врте у јавности.

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић рекао је да парламент има право да надзире рад институција над којим је овлаштен, као и да нема повјерење у правосуђе од убиства функционера СДС-а у Добоју Бранислава Гарића.

Расправа о Извјештају о раду Савјета министара БиХ за 2015. са закључцима Заједничке комисија за ЕУ интеграције и Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ пролонгирана је с обзиром да је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић на сједници Фискалног савјета, те ће расправа о томе бити одржана након завршетка сједнице.

Обављена је и расправа о Приједлогу закона о допуни Закона о Савјету министара, са негативним мишљењем Уставноправне комисије, чији је предлагач посланик ДФ-а Дамир Бећировић.

"Постоји уставни основ, измјенама закона вратили бисмо одлучивање у институције БиХ, а не да остане ван њих, радимо претприступне радње према ЕУ које су веома важне, и ово је допринос путу БиХ ка ЕУ", рекао је Бећировић.

Током Извјештаја о раду Регулаторне агенције за електричну енергију у 2015. посланик СДА Шемсудин Мехмедовић указао је на неуређено стање у о овој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана