Сакрили 43 милиона марака:Више од 2.400 обвезника лани избјегло плаћање пореза

Маријана Миљић Бјеловук
Сакрили 43 милиона марака:Више од 2.400 обвезника лани избјегло плаћање пореза

БАЊАЛУКА - Инспектори су чешљањем пословних књига више од 2.400 предузећа у Српској открили неплаћене пореске обавезе у вриједности од скоро 43 милиона марака.

У извјештају о раду Пореске управе РС за прошлу годину наведено је да су инспектори те институције у контролама код 2.409 пореских обвезника утврдили нове обавезе са каматом у износу од чак 42,93 милиона марака.

- За утврђене обавезе инспектори су, након извршених контрола, донијели рјешења за плаћање на укупан износ обавеза од 38,69 милиона КМ. На та рјешења уложено је 167 жалби - наведено је у извјештају Пореске управе.

Појаснили су да се разлика између новоутврђених обавеза и обавеза наложених рјешењима инспектора односи на преплате и обавезе за које порески обвезници нису поднијели пореске пријаве, а исте су платили.

- У задатом року уплаћено је 8,43 милиона КМ или 22 одсто од укупних обавеза наложеним рјешењима за плаћање. Такође, на основу контрола утврђено је да је плаћено још 1,97 милиона КМ марака тих обавеза - навели су порезници.

Због утврђених неправилности инспектори су издали и 424 прекршајна налога на укупан износ од 1,42 милиона КМ због уочених неправилности у раду контролисаних пореских обвезника. Поред тога, инспектори су поднијели и осам захтјева за покретање прекршајног поступка.

Економисти истичу да поређењем укупних пореских прихода које прикупи Пореска управа РС на годишњем нивоу утврђене додатне обавезе и нису исказане у великом износу.

- Оно што је забрињавајуће јесте да се пословна ситуација и клима компликује и да није више тако лако зарадити новац као што је то било раније. У том смислу постоје два правца, један представљају они који мудро покушавају да избјегну или одгоде плаћање неких пореских обавеза, док су  други они који се још нису прилагодили дигиталном раду и размјени информација који се свакодневно унапређују – рекао је “Гласу Српске” економиста Зоран Павловић.

Подвукао је да се данас преко електронског система комуницирања с једне стране посао олакшава онима који раде са електронским програмима и софтверима, а са друге стране то је компликовано привредницима у малим срединама који немају те вјештине довољно савладане.

- Програми које користе Пореска управа РС су направљени тако да они сами дају индикацију потребе плаћања обавеза које нису измирене. Попред тога, инспектори раде као продужена рука софтвера – рекао је Павловић.

Принудна наплата

У извјештају Пореске управе РС наведено је и да су у 2021. години покренули 73.373 поступака принудне наплате на износ дуга од 156,62 милиона КМ.

- Укупно је лани наплаћено 91,62 милиона марака обавеза кроз принудну наплату - наведено је у извјештају Пореске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана