САД: Прениске казне за тероризам

Ведрана Кулага
САД: Прениске казне за тероризам

Вашингтон - БиХ и даље нема способност за снажну истрагу и процесуирање случајева тероризма и терориста, а већина поступака који су спроведени јесу довели до осуђујућих пресуда, али казне нису адекватне тежини кривичних дјела.

Те оцјене изнесене су у извјештају Стејт департмента о међународном тероризму за 2016. годину. У извјештају је наведено да у борби против тероризма недостаје координација и сарадња институција, што је посљедица личног, политичког и институционалног ривалитета између агенција за спровођење закона и Тужилаштва БиХ.

- БиХ је остала кооперативан партнер у борби против тероризма и наставила је да напредује увећавајући своје антитерористичке капацитете. Агенције за спровођење закона углавном су помно пратиле осумњичене. Ипак, Ударна група за борбу против тероризма, коју води Тужилаштво БиХ и која је задужена за координацију између безбједносних и полицијских агенција, наставила је да посрће - пише у извјештају америчких власти.

Истакнуто је да су насилна исламистичко-екстремистичка и регионалне националне екстремистичке групе потенцијални извори насилног екстремизма у БиХ.

- Одређени број грађана БиХ одлазио је у Сирију и Ирак, гдје су давали подршку Исламској држави и другим терористичким групама, али је смањен одлив бораца у поређењу са ранијим годинама. Званичници БиХ и извори медија процјењују да је од 2013. године око 300 грађана отишло у Ирак и Сирију и да их се око 50 вратило - наведено је у извјештају.

Истакнуто је и постојање значајних недостатака у обезбјеђивању границе.

- Широм земље још недостају системи за одговор на хитне ситуације и агенције за спровођење закона нису у потпуности опремљене или обучене да одговоре на терористички напад или природну непогоду. Мањак размјене информација међу тијелима за спровођење закона вјероватно би додатно успорио координисани одговор - стоји у извјештају.

У документу Стејт департмента закључено је да је Европа у 2016. била због војног притиска на екстремисте Исламске државе мета масовних терористичких напада и да пријетње и даље остају изражене. Највише напада у свијету извршили су припадници Исламске државе, који су прошле године смрт посијали у више од 20 земаља. Ипак, број терористичких напада у свијету у 2016. години смањен је за девет одсто на 11.072 са 11.774 у 2015. години. Број смртних случајева у терористичким нападима је смањен 13 одсто са 28.328 на 25.621. Као државе које финансирају тероризам наведени су Иран, Судан и Сирија.

Регион

У извјештају је наведено да је Србија на историјској транзитној рути између Блиског истока и западне Европе, односно на такозваној "балканској рути" којом се шверцују оружје, наркотици и људи. Наведено је да је са Косова у Ирак и Сирију отишло 315 особа да се боре на стани Исламске државе или "Ал Нусра фронта", од којих је убијено 58.

Македонске власти, констатовано је у извештају, процјењују да у тој земљи и даље има чланова и симпатизера Исламске државе. Стејт департмент подсјећа да је Македонија у 2016. години спровела три значајне противтерористичке операције, од којих је једна била у координацији са властима у Албанији и на Косову.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана